Oferte locuri de munca top

Analistii CFA considera pretul imobiliarelor supraevaluat

Prețul proprietăților imobiliare este supraevaluat în marile orașe, consideră majoritatea participanților la cel mai recent sondaj al Asociației CFA România. Nu este prima dată când analiștii financiari și-au exprimat această opinie, ci în mai multe dintre sondajele ultimelor luni.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut față de luna anterioară cu 5.9 puncte până la valoarea de 50.4 puncte. Față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 11.1 puncte.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2022/ianuarie 2021) a fost estimată la o valoare medie de 2.64%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participantii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4.9283 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4.9825 lei pentru un euro.

Este de remarcat faptul ca 56% dintre participanții la sondaj consideră prețul proprietăților imobiliare din marile orașe ca fiind supraevaluat.

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, iar rezultatele pentru luna decembrie 2020 relevă:

* Durata impactului economic al coronavirusului – cea mai mare parte a respondenților (peste 51%) anticipează că acesta se va resimți puternic până în trimestrul IV al anului 2021;

* Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 – valoarea medie a anticipațiilor este 6.9%;

* Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2021 – valoarea medie a anticipațiilor este +3.3%.

Semnificația evoluției divergente a indicatorului condițiilor curente și a indicatorului anticipațiilor arată faptul că suntem încă în valul al doilea al crizei coronavirusului, cu toate implicațiile economice care decurg din această situație. În același timp, se vede ieșirea din această criză, probabil undeva în a doua parte a anului 2021, odată cu distribuirea la scară largă a vaccinului împotriva acestui coronavirus”, declară Adrian Codîrlașu, Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a șase întrebări cu privire la:

* Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piața muncii;

* Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru – mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus