Oferte locuri de munca top

Angajatii si angajatorii cer mentinerea facilitatilor pentru constructori din OUG 114

Împreună, angajații și angajatorii din construcții cer menținerea facilităților acordate acestui sector prin OUG114/2018. În afara mult contestatelor prevederi ce vizează companiile bancare, din energie și telecomunicații, această ordonanță conține și modificări fiscale importante pentru construcții, sector declarat de autorități ca fiind prioritar.

Reprezentanții sindicatelor și ai patronatelor din construcții au transmis ieri un mesaj public într-o conferință de presă comună subliniind rolul vital al prevederilor din OUG 114 referitoare la sectorul construcțiilor.

Ei atrag atenția că ordonanța a avut efecte majore pozitive atât pentru constructori, cât și pentru mediul de afaceri și pentru întreaga economie. Abrogarea prevederilor OUG 114 ar însemna un puternic impact negativ care va duce sectorul construcțiilor într-o situație dezastruoasă.

Pentru constructori, ”OUG 114 a fost ca o gură de oxigen, în contextul în care sectorul este vulnerabil”, a afirmat Gheorghe Bălăceanu, președintele Federației Sindicatelor din Construcții și Materiale de Construcții.

Abrogarea în totalitate a OUG 114 duce la scăderea salariilor din construcții

Activitatea în construcții depinde de forța de muncă, în special de lucrătorii calificați.

”Poate că aspectele Ordonanței ar trebui discutate punct cu punct. Dar abrogarea în totalitate a acesteia ar fi un dezastru pentru sectorul construcțiilor în acest moment. În primul rând salariile lucrătorilor ar fi mult diminuate. Am hotărât săptămâna trecută să declanșăm acțiuni de protest în situația în care partea noastră din ordonanță ar fi abrogată”, a mai spus domnul Bălăceanu.

Tot în acest sens, Ion Pârloagă, directorul TIAB, a spus că OUG 114 face sectorul construcțiilor mai atractiv, mai ales pentru studenți. Au fost încheiate contracte cu liceele de specialitate, astfel asigurându-se resursa umană, dar aceasta doar în contextul în care rămân valabile prevederile din Ordonanța privind construcțiile.

Modificările aduse articolelor din OUG 114 privind construcțiile, aprobate de Guvern

Pe lângă păstrarea prevederilor pentru constructori din Ordonanță, toate părțile luptă pentru publicarea în Monitorul Oficial a modificărilor aduse ulterior.

În acest sens, Valentin Petrescu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC)a declarat: ”OUG 114 a fost dată în grabă. Au fost unele scăpări pe care am încercat să le reparăm. Discutăm de cinci luni cu Guvernul. Modificările au fost aprobate în ședința de Guvern din 23 mai, dar nici până acum nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Dorim să atragem atenția că este absolut obligatoriu să fie cât mai rapid publicate pentru a putea intra în vigoare”.

Totodată, aplicarea facilităților pentru constructori a făcut ca activitatea în sector să înceapă să se miștemai bine.”Oamenilor le-au crescut veniturile, încasările bugetare aferente salariilor din construcții au crescut semnificativ. Firmele au început să-și rezolve din problemele legate de forța de muncă. Vedem că există în acest moment un câștig de toate părțile. Este un exemplu foarte rar în țară ca toate părțile să câștige. De ce s-ar anula? Nu există nicio explicație logică despre acest lucru”, a mai spus domnulPetrescu.

Impactul facilităților pentru constructori se propagă și către infrastructura de transport și construirea de școli

Sectorul construcțiilor nu înseamnă doar locuințe, atrage atenția Liviu Simion, președintele Patronatului Societățilorde Construcții. Înseamnă autostrăzi, infrastructură mică și mare, căi ferate, precum și școli.În acest context, impactul prevederilor vizând construcțiile din OUG 114 este deosebit.

Domnul Simion a spus:”Spre exemplu, acum un an, mulți primari, care aveau proiecte de investiții, le-au urcat în SICAP și nu se prezentau firme care să liciteze. Explicația era una singură: o firmă de construcții nu se putea duce să liciteze pentru prea multe astfel proiecte pentru că nu avea cu cine să le facă. A venit Memorandumul, după care Ordonanța 114 și a fost extraordinar pentru firme. Oamenii care la începutul anului 2019 își doreau să plece în străinătate au rămas în țară. O parte din ei sunt astăzi mulțumiți. Am început să angajăm și angajăm mulți oameni care vin de data asta către noi, către constructori. Firmele s-au dus la licitații. Astăzi avem mii de contracte, mii de proiecte în care firmele din construcții sunt pe șantier. Un pas înapoi, o anulare a ceea ce este foarte bun în OUG 114 ar duce și firmele și oamenii la dezastru”.

Va fi nevoie de peste 600 mii de muncitori în construcții

Pe viitor, nevoia de constructori va crește. Domnul Simion spune că ”dacă tot ce este pe hârtie ar fi să se pună în practică, vom avea nevoie de peste 600 mii de angajați în construcții. Azi sunt undeva pe la 330-340 de mii. Impactul facilităților fiscale asupra oamenilor, firmelor și economiei românești este extraodinar. Anularea lor ar fi un dezastru. Cerem să nu se anuleze în totalitate Ordonanța, ci să se păstreze ce este bun, pentru noi, constructorii și să fie publicate în Monitorul Oficial acele modificări aprobate care vin să dea liniște și consistență pentru că inițial totul s-a realizat în grabă.”

Și restaurările sunt parte integrantă din construcții

Inclusiv în domeniul restaurărilor impactul OUG 114 a fost bun. Meșteri, sculptori, ingineri, arhitecți s-au bucurat de ceea ce le-a adus această ordonanță.

Gabriela Carpov, președintele Uniunii Naționale a Restaurărilor de Monumente Istorice, a spus: ”Acesta nu mai era un domeniu atractiv pentru tineri. Am sperat că ordonanța va aduce un aport de forță de muncă și că vom câștiga specialiștii pe care ni-i dorim. Ordonanța aduce avantaje inclusiv nouă, firmelor de restaurare. ”

Varianta inițială a Ordonanței trebuie însă perfectată.”Nu ne-am bucurat foarte mult atunci când a ieșit în forma în care a ieșit, pentru că ne-a prins cu contracte în derulare.

Am lucrat pentru a perfecta OUG și speram să iasă cât mai repede modificările ca să putem să ne continuăm treaba. Multe contracte sunt blocate pentru că nu am avut o coerență legislativă. Și restaurările sunt parte integrantă din construcții”, a subliniatdoamna Carpov.

Problemele drumarilor

Problema drumarilor legată de OUG 114 este că deși salarile s-au majorat, ei nu pot beneficia de scutirile de la plata impozitelor către stat.

Liviu Timulesei, vicepreședintele Patronatului Drumarilor, explică: ”Noi avem un sector specific, cei care lucrăm în sectorul drumuri și poduri. Vara construim drumuri, iar iarna deszăpezim. Activitatea de deszăpezire nu o putem cuprinde în codurile CAEN și nici nu intră la cifra de afaceri. Salariile s-au majorat și aici, dar nu au beneficiat de scutiri la plata impozitelor către stat”.

De aceea și drumarii așteaptă publicarea în Monitorul Oficial a modificărilor aprobate de Guvern.

Salariul – singurul stimulent

De la sfârșitul anului trecut, când a fost lansată OUG, compania de construcții BoG’Art a avut numai lucruri bune de raportat în legătura cu perspectiva primelor luni ale acestui an.

Spre exemplu, la capitolul angajări, în primele luni au fost înregistrate creșteri, evoluție care a intrat în direcția clară a planului de afaceri, a declarat Sorin Greu, directorul general Bog’Art. Inclusiv numărul de oameni este stabil, precum și prezența lor.

Forța de muncă din afară va fi încă necesară, deși Sorin Greu consideră că soluția cea mai potrivită este să se facă angajări din România.

”Pe lângă forța de muncă, ne lovim și de numărul limitat de ingineri și maiștri.

Venitul salarial ar fi în acest moment singurul stimulent”, consideră Sorin Greu.

Care sunt cerințele pentru viitor

Solicitarea clară a celor din construcții este să nu fie abrogată întreaga Ordonanță 114/2018, ci să păstreze ce este bun pentru constructori.

”Ar fi păcat să nu mai avem cu cine lucra”, a încheiat Valentin Petrescu, președintele FPSC.

 

 

Citiți și:

Creste pretul apartamentelor in noile proiecte

Viitoare fabrica de productie de 100 mil euro

Cum merg vanzarile intr-un proiect cu 100 de apartamente din Capitala

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/ iunie 2019

Sus