Oferte locuri de munca top

#better – Initiativa pentru calitate si responsabilitate in constructii

 

Better comunicat de presa

 

Ideea a venit firesc, nivelul din ce in ce mai slab al calitatii in constructii si nevoia de a reactiona prin gesturi simple, si mai ales pozitive, a dus la nasterea proiectului #better.

Conceput si ca o reactie la „rezistenta” la schimbare intalnita in demersurile pentru modificarea normativului P118-1/2015 « Securitate la incendiu », la care am participat impreuna – arh. Florin Enache si arh. Madalina Zaharia, cu contributii valoroase din partea altor colegi arhitecti care vin cu idei si participa punctual, #better este un catalog de idei  raportate la exemple reale, atat din domeniul arhitecturii cat si din alte domenii conexe, reprezentate in infografice si schite simple, punctuale.

​Noi credem in puterea exemplului mai bun [#better] si mai putin in amendarea greselilor care sunt atat de generalizate ca prezenta in santiere incat ar trebui sa blocam si sa amendam cam tot ce se construieste – o solutie nu neaparat viabila. Ca o dovada a gradului mare de probleme din domeniul constructiilor, un procent ingrijorator din numarul documentatiilor depuse pentru avizare la ISU, este respins.

Mai mult, ca o confirmare, un articol recent prezenta faptul ca 7 din 10 cumparatori de apartamente noi, sunt nemultumiti, in comparatie cu 2 din 10 – proportia la nivelul Germaniei.

Catalogul ​#better este o colectie de idei simple, cu scopul de a ajuta beneficiarul de constructii prin exemple simple, pozitive, alaturi de exemple pe care deja le poate vedea si constientiza, avand astfel un instrument primar de comparatie –  un referential, probabil singura metoda obiectiva – raportarea la un exemplu, reprezentat cat mai simplu si expresiv. Credem ca singurul motor generator de calitate pe termen lung este constientizarea nevoii de educatie la nivelul utilizatorului mediului construit.

​Exemplele #better sunt propuse de o echipa de autori arhitecti, respecta conditiile minim legale in constructii dar fac recomandari calitative, iar confortul nu inseamna nici minim-legal si nici « pretul cel mai mic ».

Proiectul este o initiativa pozitiva si proactiva, care promoveaza calitatea, responsabilitatea, educatia si confortul – peste minim economic si minim legal, formal de multe ori, care materializat de fapt lasa de dorit, insa resursele sunt consumate iar rezultatul nesatisfacator.

Astfel, bugetul si finantele nu ne pot asigura calitatea vecinatatilor, variabilitatea acestor indici care se pot schimba radical intr-un mediu urban construit din ce in ce mai aglomerat si iresponsabil, fiind tot mai evidenta si nociva in acelasi timp.

Exista astfel din ce in ce mai mult interes pentru societatea civila de a se informa pentru a putea lua decizii in cunostinta de cauza, de a incuraja studii de specialitate si implicit de a se educa, intelegand ca nimeni altcineva nu poate gasi solutii reale pentru nevoi specifice.

 

arh.Florin ENACHE,

better@roa-grup.ro,   #better – https://issuu.com/better2016/docs/better_b9a1d070ce8df9

Sus