Heidelberg Cement

Bonificatie sau penalitate de 100 mil euro pentru Autostrada Ploiesti – Brasov

Constructorii turci și chinezi ce ar urma să realizeze autostrada Ploiești – Brașov vor putea primi 100 de milioane de euro dacă vor termina lucrările mai devreme decât perioada specificată în contractul de parteneriat public-privat. Aceeași sumă va trebui însă plătită de constructori în cazul în care termenul de finalizare se prelungește.

Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), prezent la întâlnirea pregătitoare pentru negocierea și finalizarea contractului de realizare în PPP a autostrăzii, a declarat că din 1,4 miliarde de euro cât este valoarea investiţiei, partenerul public își asumă  până la 25% iar asocierea de firmă căreia i s-a atribuit contractul, până la 75% sau puţin mai mult.

În prezent se negociază clauzele contractului, urmând apoi ca semnarea lui cu asocierea CCCC International (China) – Makyol (Turcia).

”Durata întregului proiect este de 24 de ani, din care, în principiu, este un an proiectare, trei ani execuţie şi 20 de ani operarea, astfel încât să poată fi returnată valoarea pe care a investit-o partenerul privat. Proiectul este conceput în baza traficului şi studiului de trafic efectuate acum câţiva ani şi are, de asemenea, în el o profitabilitate de aproape 10%, ceea ce a asigurat interesul investitorilor străini. Au fost mai mulţi am rămas la această asociere cu firma chineză, cea mai importantă din lume. O altă dată importantă este că se prevede o bonificaţie în cazul proiectul este terminat mai devreme, respectiv în loc de patru ani, trei ani sau doi ani, o să vedem cât de repede, dar, de asemenea şi o penalitate dacă întârzie, de circa 100 de milioane de euro pe an”, a mai spus Ion Ghizdeanu.

Din estimările președintelui CNSP, proiectarea ar putea fi gata anul viitor, dacă aceasta ar începe în viitorul apropiat.

 

 

Citiți și:

In toamna va demara un proiect cu 230 apartamente, in Capitala

Turn cu 21 niveluri, in pregatire, la malul marii

Cresteri valorice ale contractelor in executie

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2019

Sus
Translate »