Oferte locuri de munca top

Bucurestiul va investi 370 mil euro in infrastructura

A fost aprobat Bugetul Primăriei Capitalei, care prevede peste 370 de milioane de euro pentru infrastructură, modernizarea transportului în comun și reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sănătății, 38 de milioane de euro pentru consolidări, 128 de milioane de euro pentru asistență socială.

Primarul Gabriel Firea a declarat: ”Suntem într-un an mai dificil din punct de vedere financiar. Deși în proiectul de buget al Capitalei la venituri totale, am prevăzut suma de 6,7 miliarde de lei, în acest an avem alocat de la Ministerul de Finanțe doar 3,25 de miliarde lei. Primăria Capitalei este un caz unic în țaăa: este singura unitate administrativ-teritorială care nu încasează taxe și impozite, depindem în proporție de 92% de alocările de la bugetul de stat, care sunt mai mici din diverse cauze – înțeleg că nu sunt colectări. O parte din suma care revenea Primăriei Generale a mers către sectoare, însă toate serviciile publice – de care beneficiază fiecare bucureștean – sunt, în integralitatea lor achitate de la bugetul PMB: subvenții transport, căldură, spitale, proiecte mari. În anii trecuți, Primaria Capitalei primea câte 450 de milioane de lei pe lună de la Ministerul de Finanțe, anul trecut a primit 150-180 de milioane de lei pe lună. Avem acum cam jumătate din necesar, de aceea am făcut adrese către Guvern, pentru că legislația în vigoare permite luarea unor decizii pentru remedierea acestei situații financiare, astfel încât, la rectificare, domenii care au alocări mai mici să fie suplimentate. Au fost alese 2-3 variante dintre cele 5-6 pe care le-am propus Guvernului, așteptăm emiterea actului normativ”.

 Bugetul prevede fonduri pentru continuarea marilor lucrări de infrastructură:

* Penetrație Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București – Pitești – Nodul Virtuții,

* Supralărgire Fabrica de Glucoză,

* Străpungere Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu,

* Modernizare Piața Eroii Revoluției și Pasaj Pietonal,

* Reabilitare sistem rutier și linii de tramvai – Bd Aerogarii – Finalizarea buclei de întoarcere pentru linia de tramvai 5) și se vor demara lucrarile pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon.

Dintre lucrările noi ce vor demara anul acesta amintim:

* Penetrația Prelungirea Ghencea Domnești ți Supralărgirea Bd Ghencea,

* Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – intersecția Vitan Bârzești Etapa a II-a,

* Pasaj Doamna Ghica,

* Nod Avionului – Inchidere Inel Median.

Sume importante (peste 22 de milioane de euro) s-au alocat și pentru lucrările de reabilitare și modernizare a arterelor din Capitală, a podurilor și pasajelor, dar și pentru modernizarea sistemului de semaforizare și siguranța traficului.

Pentru programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic sunt alocate 38 de milioane de euro, programul include în prezent 195 de clădiri din cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de Risc Seismic.

In acest an, domeniul sănătății va beneficia de peste 85 de milioane de euro, destinați atât investițiilor în continuare, cât și proiectelor noi pentru toate cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei.

De asemenea, Primaria Capitalei va demara procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate a Spitalului Metropolitan cu funcții complementare, Centru de Excelență, Campus Universitar.

Directia Generala Investitii are o serie de proiecte la care au fost finalizate proiectele tehnice, urmând ca, în cursul anului 2019, să fie atribuite contractele de execuție.

Exemple de proiecte noi: 17 policlinici, 4 grădinițe, 5 after-school, precum și realizarea studiului de fezabilitate și PUZ în vederea demarării proiectării și execuției lucrărilor  la viitoarea Sală Multifuncțională din incinta complexului Sportiv Lia Manoliu. Totodată, vor fi reabilitate și modernizate  Centrul Cultural Lumina, Teatru Mic, Teatru foarte Mic și Teatrul Bulandra.

 

 

 

Citiți și:

A fost aprobata construirea unui ansamblu cu 19 niveluri in Capitala

Unda verde pentru pentru edificarea unor blocuri cu 12 niveluri

Cine va reabilita drumuri de 144 mil lei 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.2/ aprilie 2019

Sus
Translate »