Oferte locuri de munca top

Care sunt, oficial, în prezent localitățile din România

Componența și denumirea unităților administrativ-teritoriale din România va fi actualizată, după ce, în urma consultării cu cele 41 de instituții ale prefectului, s-a ajuns la concluzia că actuala formă conține multe deficiențe ce trebuie soluționate, potrivit unui Proiect de Lege.

Astfel, prin adresele primite de la reprezentanții Executivului din teritoriu, a fost semnalată situația satelor depopulate. Spre exemplu, în județul Brăila sunt depopulate satele Nicolești și Gura Gîrluței (comuna Berteștii de Jos), Filiu (Bordei Verde), Bumbăcari (Dudești), Brădeanca (Jirlău), Nedelcu (Mărașu), Deșirați și Nicolae Bălcescu (Scorțaru Nou); Morotești (Unirea), în timp ce în județul Timiș sunt depopulate satele Bunea Mică (orașul Făget) și Cireșu Mic (comuna Criciova).

„În cazul legilor prin care s-au declarat ca orașe unele comune și nu au fost stabilite în mod explicit care sunt satele din componența comunei care trec la statutul urban ca localități componente și care sunt satele care rămân la statutul rural ca sate aparținătoare noului oraș, în anexa la proiect, satul – reședință al fostei comune a fost înscris ca localitate – reședință a noului oraș, iar restul satelor au fost înscrise ca sate aparținătoare noului oraș”, explică guvernanții.

Spre exemplu, acesta este cazul comunei Dărmănești, județul Bacău, căreia i s-a acordat statutul de oraș, prin efectul Decretului-Lege nr. 38 din 1990 privind abrogarea Legii nr. 2 din 1989 referitoare la organizarea adminsitrativă a teritoriului țării.

Ba mai mult, prefecții au constatat că există sate care au fost desființate ca urmare a realizării unor obiective industriale pe teritoriul acestora și, implicit, ca urmare a strămutării populației din zonă.

O altă problemă remarcată de aceștia a fost scrierea greșită a anumitor denumiri de unități administrativ-teritoriale. În perioada comunistă, litera „â” fusese înlocuită integral cu „î” din alfabetul nostru, ca efect al propagandei sovietice care dorea delatinizarea limbii române. Prin prezentul act normativ, se dorește revenirea la denumirile inițiale. Pentru aceste cazuri, guvernanții propun ca înscrierea noii titulaturi în actele de identitate, pașapoarte și permise de conducere să se realizeze odată cu eliberarea acestora la expirarea termenului de valabilitate. Mai există însă și cazuri, precum cel al comunei Buzaș, unde prin modificările legislative anterioare au intervenit erori materiale (ex: Buziaș).

Înainte de a propune proiectul de Lege, Guvernul a analizat cele 200 de legi de modificare a Legii nr. 2/1968, în urma cărora:

* au fost schimbate statutele unor orașe sau comune, prin declararea unor orașe – municipii și a unor comune – orașe;

* au fost înființate comune noi prin reorganizarea altor comune;

* au fost schimbate denumirile unor unități administrativ-teritoriale, sate și localități componente ale acestora.

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 2 din 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România a fost publicat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Adminstrației Publice și Fondurilor Europene. Proiectul de act normativ este supus dezbaterii publice până la data de 25 februarie, timp în care cei interesați pot trimite observații și propuneri.

Descarcati situatia din fiecare judet

 

Olt 

 

 

TopJobs –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus