Oferte locuri de munca top

Casa Eficienta Energetic, umbrita de Casa Verde Fotovoltaice

Vestea că programul Casa Eficientă Energetic începe pe 15 septembrie a fost primită cu neîncredere de opinia publică, din cauza problemelor legate de un alt program similar de finanțare, și anume Casa Verde Fotovoltaice. Dosarele respinse de către AFM i-au supărat pe cei care voiau să beneficieze de finanțare pentru panouri fotovoltaice și care acuză autoritățile de lipsă de transparență.

Ce mai promit autoritățile

În cadrul programului Casa Eficientă Energetic, ministrul Mediului Costel Alexe a preconizat că aproximativ 9000 de proprietari de case din România își vor putea eficientiza energetic locuințele.

Programul are un buget total este de 430 de milioane de lei.

Proprietarii pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro. Finanțarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de suma menționată, respectiv 15.000 de euro.

”Cele mai multe case nu sunt bine izolate. Este și motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereții exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperiș. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar și una economică și socială: indirect, o astfel de investiție duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie și, implicit, la scăderea consumului național de energie”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Cheltuielile eligibile vizează: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi etc.

Condiția eligibilității proiectului este ca eficiența energetică a locuinței să crească cu cel puțin o clasă energetică.

Cei interesați de „Casa Eficientă Energetic” vor putea depune online cererea pentru prima energetică, însoțită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 60 de zile pentru a pregăti dosarul investiției.

După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni.

La final, AFM va deconta 60% din investiție, după un nou audit energetic al casei.

 

 

 

Citiți și:

Statie betoane, statie asfalt si hala de productie pentru firma unei primarii

Mare constructor, in disputa cu CNAIR

Nou hipermarket, in pregatire langa Bucuresti

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

 

Sus