Oferte locuri de munca top

Cate locuri de parcare trebuie sa asigure dezvoltatorii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Necesarul de parcaje va fi dimensionat în funcţie de categoria localităţii şi zona în care sunt amplasate construcţiile, potrivit proiectului de  modificare şi completare a Hotărârii Guvernului nr.525 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, propus de Ministerul Dezvoltării.

Astfel, noul Regulament de Urbanism stabilește ce număr de locuri de parcare trebuie să asigure dezvoltatorii în funcție de destinația construcțiilor.

 

Construcţii de locuinţe

Pentru construcţii de locuinţe individuale cu acces la lot propriu:

* se va asigura minim 1(un) loc de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este de maxim 100 mp;

* se vor asigura minim 2(două)locuri de parcare la o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată este mai mare de 100 mp;

Pentru construcţii de locuinţe colective  sau semicolective cu acces şi lot folosit în comun:

* se va asigura minim 1(un) loc de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată de maxim 100 mp;

* se vor asigura minim 2(două) locuri de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată mai mare de 100 mp.

* este necesară suplimentarea cu minim 20% a totalului de locuri de parcare/garare stabilite, pentru vizitatori.

 

Construcţii comerciale

Pentru construcţiile comerciale vor fi prevăzute locuri de parcare pentru vizitatori, după cum urmează:

* un loc de parcare la 200 mp suprafaţă desfăşurată a construcţiei pentru unităţi de până la 400 mp;

* un loc de parcare la 100 mp suprafaţă desfăşurată a construcţiei pentru unităţi de 400 – 600 mp;

* un loc de parcare la 50 mp suprafaţă desfăşurată a construcţiei pentru complexuri comerciale de 600 – 2.000 mp;

* un loc de parcare la 40 mp suprafaţă desfăşurată a construcţiei pentru complexuri comerciale de peste 2.000 mp.

 

Restaurante

Pentru restaurante va fi prevăzut câte un loc de parcare la 5 – 10 locuri la masă. La acestea se vor adăuga spaţiile de parcare sau garare a vehiculelor proprii, care pot fi amplasate independent de parcajele vizitatorilor.

 

Construcţii şi amenajări de agrement

Pentru toate categoriile de construcţii şi amenajări de agrement vor fi prevăzute parcaje în funcţie de capacitatea construcţiei, câte un loc de parcare pentru 10 – 30 de persoane. Pentru cluburi va fi prevăzut câte un loc de parcare la 3 – 10 membri ai clubului.

 

Construcţii de turism

Pentru toate categoriile de construcţii de turism vor fi prevăzute locuri de parcare, în funcţie de tipul de clădire şi de categoria de confort, 1 – 4 locuri de parcare la 10 locuri de cazare.

Pentru moteluri se vor asigura 4 – 10 locuri de parcare la 10 locuri de cazare.

Numărul total de locuri de parcare va fi suplimentat cu 20% pentru salariaţi/aprovizionatori/vizitatori.

 

Construcţii financiar-bancare

Pentru toate categoriile de construcţii financiar-bancare vor fi prevăzute câte un loc de parcare la 20 de salariaţi şi un spor de 50% pentru vizitatori.

În funcţie de destinaţia clădirii şi de amplasament, parcajele pentru salariaţi pot fi organizate împreună cu cele ale vizitatorilor, adiacent drumului public.

 

Construcţii de cult

Pentru construcţiile de cult numărul spaţiilor de parcare va fi stabilit în funcţie de obiectiv, avându-se în vedere un minim de 5 locuri de parcare.

 

Construcţii culturale

Construcţiile culturale vor fi prevăzute locuri de parcare pentru vizitatori sau spectatori şi personal, după cum urmează:

 •  pentru expoziţii, muzee, câte un loc de parcare la 50 mp spaţiu de expunere;
 •  pentru biblioteci, cluburi, săli de reunire, cazinouri, case de cultură, centre şi complexe cultural, cinematografe, teatre, săli polivalente, circzuri, un loc la 10 – 20 de locuri în sală.

 

Construcţii de învăţământ

Pentru toate categoriile de construcţii de învăţământ vor fi prevăzute 3 – 4 locuri de parcare la 12 cadre didactice. Pentru învăţământul universitar, la cele rezultate conform se va adăuga, în funcţie de capacitatea construcţiei, un număr de 1 – 3 locuri de parcare pentru autocare. Pentru sedii ale taberelor şcolare se vor prevedea locuri de parcare pentru autocare, conform capacităţii de cazare.

 

Construcţii de sănătate

Pentru construcţii de sănătate vor fi prevăzute locuri de parcare după cum urmează:

 •  pentru spitale clinice universitare, spitale generale, spitale de specialitate, asistenţă de specialitate, dispensar policlinic, dispensar urban, dispensar urral, câte un loc de parcare la 4 persoane angajate, cu un spor de 10%;
 •  pentru alte unităţi (centre de recoltare sânge, medicină preventivă, staţii de salvare, farmacii), câte un loc de parcare la 10 persoane angajate.

Parcajele pot fi amplasate diferenţiat pentru personal, pacienţi şi vizitatori, caz în care cele pentru personal şi pacienţi vor fi amplasate adiacent drumului public.

 

Construcţii sportive

Pentru toate categoriile de construcţii şi amenajări sportive vor fi prevăzute locuri de parcare pentru personal, pentru public şi pentru sportivi, în funcţie de capacitatea construcţiei, după cum urmează:

 • pentru complexuri sportive, săli de atrenament pentru diferite sporturi, săli pentru competiţii sportive, un loc de parcare la 5 – 20 de locuri;
 • pentru stadioane, patinoare artificial, popicării, un loc de parcare la 30 de persoane.

La acestea se va adăuga, în funcţie de capacitatea construcţiei, un număr de 1 – 3 locuri de parcare pentru autocare.

Este necesară suplimentarea cu minim 20% a totalului de locuri de parcare/garare stabilite, pentru salariaţi/aprovizionatori.

 

Construcţii industriale

Vor fi prevăzute parcaje în funcţie de specificul activităţii, după cum urmează:

 •  activităţi desfăşurate pe o suprafaţă de 10 – 100 mp, un loc de parcare la 25 mp;
 •  activităţi desfăşurate pe o suprafaţă de 100 – 1.000 mp, un loc de parcare la 150 mp;
 • activităţi desfăşurate pe o suprafaţă mai mare de 1.000 mp, un loc de parcare la o suprafaţă de 100 mp.

Este necesară suplimentarea cu minim 20% a totalului de locuri de parcare/garare stabilite, pentru vizitatori/salariaţi/aprovizionatori.

 

Construcţii administrative

Câte un loc de parcare pentru 10 – 40 salariaţi este prevăzut pentru următoarele construcţii: pentru sediul Parlamentului, sediul Preşedinţiei, sediul Guvernului, sediul Curţii Supreme de Justiţie, sediul Curţii Constituţionale, sediul Consiliului Legislativ, sedii de ministere, sedii de prefecture, sedii de servicii descentralizate în teritoriu ale ministerelor şi ale altor organe de specialitate ale administraţiei publice central, sedii de primării.

Locuri de parcare suplimentare vor fi amenajate după, după cum urmează:

* un spor de 10% pentru sediul Parlamentului, sediul Preşedinţiei, sediul Guvernului, sediul Curţii Supreme de Justiţie, sediul Curţii Constituţionale, sediul Consiliului Legislativ, sedii de ministere;

* un spor de 30% pentru sedii de ministere, sedii de prefecture, sedii de servicii descentralizate în teritoriu ale ministerelor şi ale altor organe de specialitate ale administraţiei publice central, sedii de primării;

* atunci când construcţiile cuprind săli de conferinţe şi alte spaţii destinate reuniunilor se vor prevedea 1 – 2 locuri de parcare pentru autocare.

Pentru sedii de partid, sedii de sindicate, sedii de birouri vor fi prevăzute câte un loc de parcare pentru 10 – 30 salariaţi plus un spor de 20% pentru vizitatori.

 

Pentru construcţii ce înglobează spaţii cu diferite destinaţii, pentru care există norme diferite de dimensionare a parcajelor, vor fi luate în considerare cele care prevăd un număr mai mare de locuri de parcare.

Descarca aici proiectul pentru modificarea Regulamentului de Urbanism

6 Comentarii

 1. Mihaela said:

  Buna ziua.
  Imi puteti spune va rog din ce reglementare/lege sunt extrase cele de mai jos?
  Multumesc.
  Pentru construcţii de locuinţe colective sau semicolective cu acces şi lot folosit în comun:

  * se va asigura minim 1(un) loc de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată de maxim 100 mp;

  * se vor asigura minim 2(două) locuri de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată mai mare de 100 mp.

  * este necesară suplimentarea cu minim 20% a totalului de locuri de parcare/garare stabilite, pentru vizitatori.”

  • ARENA Constructiilor said:

   Aveti atasat documentul sursa la sfarsitul articolului.

  • Doina said:

   si noi santem in aceeasi situatie ,cui trebuie sa ne adresam?Am cumparat intru-un bloc nou ne_au vandut cu 3500 euro niste locuri mici de parcare .au facut alte sa fie doar la numar pentru ca sunt stalpi de sustinere .rampa este atat de abrubta imi este si frica sa urc,usa rulanta nu mai zic,in contractual pe care l-am primit scrie ca au obtinut autorizatia de construire 80 locuinte +81 locuri de parcare,in contractual doamnei notary scrie numai 51 locuri de parcare,in realitate am verificat sunt 81 este posibil sa le inchirieze mai tarziu???cui sa ma adresez ??

 2. Laura said:

  Buna ziua,
  Ce se poate face impotriva unui constructor care nu respecta aceste prevederi? Singura solutie e datul in judecata?

  Multumesc.

 3. Corina said:

  Bună ziua,
  Câte locuri de parcare pentru părinți cu copii trebuie sa aibă hypermarchetul auchan?
  De fiecare dată când merg la cumpărături sunt ocupate cele 3 locuri de către persoane care nu au copii.
  Mulțumesc

 4. Groza Crina said:

  Buna ziua.Am in fata casei o cladire care se intituleaza PENSIUNE. Nu au autorizatia de construire cu schimbare/modificare de destinatie si nu au nici un loc de parcare.Cui ma pot adresa cu plangerea si care este actul normativ care stipuleaza la pensiuni nr locuri de parcare.Va multumes

Sus
Translate »