Oferte locuri de munca top

CE ar putea taia fondurile europene acordate

Tăierea fondurilor europene acordate țărilor care nu dispun de un sistem judiciar eficient face parte dintre inițiativele cetățenești pe care Comisia Europeană a decis ieri să le înregistreze.

Astfel, Comisia Europeană a înregistrat trei noi inițiative cetățenești europene: „Stop cauzelor profunde aflate la originea corupției în Europa, prin tăierea fondurilor acordate țărilor care nu dispun de un sistem judiciar eficient după expirarea termenului acordat”, „Acțiuni referitoare la urgența climatică” și „Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos.”

În stadiul actual al procedurii, Comisia nu a analizat fondul inițiativelor, ci doar admisibilitatea lor din punct de vedere juridic. În cazul în care, în termen de un an, pentru oricare dintre cele trei inițiative înregistrate se vor aduna 1 milion de declarații de susținere din cel puțin 7 state membre, Comisia va face o analiză și va răspunde inițiativei: fie va da curs solicitării, fie o va respinge, în ambele cazuri trebuind să își argumenteze decizia.

Organizatorii inițiativei privind tăierea fondurilor europene solicită Comisiei „să impună un termen strict de 10 ani după aderare pentru un moratoriu automat referitor la plățile din fondurile structurale și de coeziune către țările care au aderat recent la UE, până când sistemul lor judiciar nu mai face obiectul mecanismului de monitorizare.”

Aceștia afirmă că „codul juridic actual al UE permite o interpretare necorespunzătoare. În anumite condiții, corupția în rândul elitelor politice din țările care au aderat recent s-ar putea dovedi benefică pentru alte țări din Uniune, iar termenul «temporar», care este o noțiune relativă, s-ar putea extinde pe o perioadă de timp nelimitată. Stabilirea unui calendar strict evită orice motivație directă și indirectă de a comite acte de corupție în statele membre ale UE. […]

În temeiul tratatelor UE, Comisia Europeană poate lua măsuri juridice în ceea ce privește normele financiare referitoare la bugetul UE.

Prin urmare, Comisia consideră inițiativa admisibilă din punct de vedere juridic și a decis să o înregistreze.

Înregistrarea acestei inițiative va avea loc la 12 septembrie 2019, după care va urma procesul de colectare de către organizatori a semnăturilor de susținere, care va dura un an.

În temeiul tratatelor UE, Comisia Europeană poate lua măsuri juridice în scopul de a conserva, a proteja și a îmbunătăți calitatea mediului, precum și acte în domeniul politicii comerciale comune. Prin urmare, Comisia consideră inițiativa admisibilă din punct de vedere juridic și a decis să o înregistreze. Înregistrarea acestei inițiative va avea loc la 23 septembrie 2019, după care va urma procesul de colectare de către organizatori a semnăturilor de susținere, care va dura un an.

Inițiativele cetățenești europene au fost introduse de Tratatul de la Lisabona, fiind lansate în aprilie 2012, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind inițiativa cetățenească europeană, care pune în aplicare dispozițiile tratatului.

În 2017, în discursul președintelui Juncker privind starea Uniunii, Comisia Europeană a prezentat propuneri de reformă a inițiativei cetățenești europene, pentru a o face și mai ușor de utilizat. În decembrie 2018, Parlamentul European și Consiliul și-au dat acordul cu privire la reforma propusă, normele revizuite urmând să se aplice de la 1 ianuarie 2020.

Între timp, procesul a fost simplificat și a fost creată o platformă de colaborare pentru a le oferi sprijin organizatorilor. Toate aceste elemente au contribuit la creșterea cu 41% a numărului de inițiative înregistrate (41 de inițiative înregistrate de-a lungul mandatului Comisiei Juncker față de 29 înregistrate în timpul mandatului Comisiei anterioare) și la scăderea cu 70 % a numărului inițiativelor respinse (numai 6 inițiative cetățenești nu au fost înregistrate în cursul mandatului actualei Comisii față de 20 în cursul mandatului Comisiei anterioare).

 

 

Citiți și:

A fost autorizat un proiect de vile ce va demara in primavara

Contestatii retrase in cadrul unor proiecte majore

Mai multe parcari supraetajate vor fi construite in Bucuresti

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/ sept 2019

Sus