Oferte locuri de munca top

Ce arhitecti au castigat concursul pentru spatiul pietonal din Oradea

Au fost desemnați câştigătorii concursului internaţional de soluții pentru amenajarea spațiului pietonal deasupra parcării de pe strada Independenței din municipiul Oradea. Concursul a urmărit selectarea celor mai bune propuneri pentru realizarea unui spațiu/volum simbol pe amplasamentul delimitat de strada Independenței și malul Crișului Repede, amplasament redefinit prin proiectul pentru realizarea parcării subterane.

La concurs au participat 15 proiecte. După jurizare, clasamentul final este următorul:

  • Locul I: Dragoș Ștefan Dragnea Birou Individual de Arhitectură, Autor principal: Dragoș Ștefan Dragnea, Andra Jurgiu, Oana Vasile din București;
  • Locul II: Sinestezia Conceptual Studios SRL, autor principal Hapenciuc Alma-Dia, Rupacici Oana din Timișoara
  • Locul III: Atelier Schmidt SRL, autor principal: arh. Mihai Schmidt din Cluj-Napoca.

De asemenea, juriul a decis să acorde și mențiuni pentru Mladin Workshop For Architecture SRL din Aleșd, respectiv pentru Muun Concept A.B SRL din București.

În ceea ce privește proiectul câștigător, viceprimarul municipiului Oradea, Mircea Mălan a declarat: „ Este un proiect elegant și simplu, care e compus practic din trei zone: pavilionul central, zona în care există acea zonă de intrare în parcarea subterană, iar acest proiect rezolvă integrarea acestui acces din punct de vedere urbanistic în această piață. Pe de altă parte, un pavilion central, care poate fi utilizat pentru desfășurarea a mai multor tipuri de activități. A doua zonă, sau al doilea component este pavilionul comunității, care poate fi foarte bine folosit de diferite tipuri de activități: de la expoziții în aer liber la ore gimnastice cu copii, până la diferite spectacole în aer liber, întâlniri, workshopuri etc.

A treia componentă a acestui proiect este pavilionul verde, care face legătura în mod fericit cu Piața Unirii, pe de o parte, iar în mijlocul acestui pavilion va rămâne statuia lui Mihai Eminescu.

Pe de altă parte există și legătura cu Crișul Repede, prin băncile care sunt cu multiple funcțiuni.

Foarte important pentru mine, așa cum au considerat și ceilalți membri ai juriului, este că acest proiect nu este deloc agresiv, lasă să trăiască, să respire și să își expună valoarea atât Sinagoga Sion, cât și Palatul Vulturul Negru, malul Crișului cât și perspectiva între Primărie și Piața Unirii”.

Conform spuselor reprezentanților municipalității, în viitorul apropiat se va organiza o expoziție unde vor fi prezentate proiectele depuse.

Primăria Municipiului Oradea, prin Instituția Arhitectului Șef și Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Bihor, a lansat în data de 27 mai 2020 concursul al cărui obiect l-a constituit realizarea unui spațiu urban marcat de un element simbol care să confere personalitate spațiului definit de zona de circulație/promenadă situată deasupra parcării subterane de pe strada Independenței.

Juriul i-a avut drept membri pe Mircea Mălan – viceprimar al municipiului Oradea; Radu Fortiş – arhitect-şef, municipiul Oradea; Marian Moiceanu – profesor doctor arhitect, rector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti; Paola Rizzi – Profesor de tehnică de planificare urbană și regională – University of L’Aquila and DADU, University of Sassari, Italia; Lorenzo Cotti – Elveţia, câștigător concursuri internaționale de arhitectură; Borislav Ignatov – Bulgaria și Popo Danes – Indonezia, Bali.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus
Translate »