Oferte locuri de munca top

Ce estimari fac managerii in contextul pandemiei de coronavirus

Activitatea ar putea scădea cu până la 25% până la sfârșitul lunii martie, apreciază unul din cinci manageri chestionați de INS într-o anchetă ad-hoc în vederea măsurării impactului pandemiei de coronavirus.

Totodată, dintre managerii care au menționat că activitatea va crește, trei sferturi sunt din sectorul comerț cu amănuntul.

Referitor la evoluția activității din cursul lunii aprilie 2020, gradul de incertitudine crește, peste 48% dintre respondenți menționând că nu pot estima cum va evolua activitatea economică.

Ponderea managerilor care au estimat că activitatea nu se va restrânge în cursul lunii aprilie s-a redus la jumătate din valoarea lunii martie.

În industrie, circa o treime dintre respondenții care au menționat că activitatea se va restrânge în cursul lunii aprilie au apreciat că activitatea ar putea fi redusă între 25% și 50%. Cele mai afectate vor fi întreprinderile mici și mijlocii ai căror manageri au estimat ca principal risc reducerea cu peste 50% sau chiar închiderea activității.

În ceea ce privește estimarea evoluției numărului de salariați până la sfârșitul lunii martie, aproape un sfert dintre manageri au menționat că nu pot estima cum va evolua acesta. Scăderile cele mai mari sunt estimate a se înregistra în sectorul servicii.

Incertitudinea pentru luna aprilie crește, astfel ponderea managerilor care au menționat că nu pot estima evoluția numărului de salariați a fost de 43% din total respondenți.

În vederea măsurării impactului SARS-Cov.2, INS a realizat o anchetă ad-hoc care s-a desfășurat în perioada 17-19 martie 2020 referitoare la estimarea evoluției activității și a numărului de salariați pentru perioadele 17/19 – 31 martie și 1 – 30 aprilie 2020. Managerii întreprinderilor au fost întrebați asupra percepției privind evoluția activității economice, respectiv dacă vor considera că activitatea se va restrânge cu până la 25%, între 25 – 50%, peste 50% sau se va închide, dar și dacă activitatea nu se va restrânge sau chiar ar putea crește. Având în vedere incertitudinea evoluției SARS-Cov.2, managerii au avut posibilitatea de a opta pentru versiunea de răspuns „nu pot estima”.

 

 

 

Citiți și:

Materiale de constructii comandate online si livrate la adresa

Viitoare cladire cu spatii tehnologice, cu 4200 mp scd

Peste 140 de unitati locative, in planul unui investitor local

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2020

 

Sus
Translate »