Oferte locuri de munca top

Ce lucrari de constructii vor fi obligatorii pentru unitatile turistice

Proprietarii de hoteluri, moteluri, hosteluri, pensiuni turistice și agroturistice, vile turistice, cabane, campinguri, sate de vacanță, apartamente în locuințe familiale situate în staţiuni turistice şi balneoclimaterice de interes naţional, vor fi obligați ca, pe cheltuială proprie, să ia măsuri pentru realizarea lucrărilor de reabilitare ambiental -arhitecturală a construcţiilor şi împrejurimilor stradale aferente acestora, precum şi pentru curăţarea şi igienizarea terenului aferent acestor imobile.

În caz contrar sunt pasibili de amenzi ce pot depăși 110.000 lei.

Acest proiect de lege a fost aprobat de Senat în aprilie 2014 și, după patru ani, a ajuns la Camera Deputaților unde înaintea vacanței de 1 mai 2018, comisiile de specialitate au decis să propună plenului Camerei adoptarea lui, cu unele amendamente (vezi atasament)

Astfel, proiectul de lege instituie termenul de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii pentru ca proprietarii să ia măsuri pentru realizarea lucrărilor necesare, astfel încât să se asigure funcţionarea structurilor de primire turistică la condiţiile şi criteriile de clasificare unde au fost încadrate, potrivit legii.

Proiectul explicitează termenii de „reabilitare ambiental arhitecturală”, „intervenţie de construcţie” şi „lucrări de curăţare igienizare”, stabileşte sancţiunile contravenţionale pentru neîndeplinirea obligaţiei instituite şi desemnează Ministerului Turismului ca autoritate competentă în aplicarea legii.

Reabilitarea ambiental-arhitecturală, în sensul prezentei legi, reprezintă ansamblul intervenţiilor de construcţie asupra imobilelor de construcţii, structuri de primire turistică din staţiunile turistice sau staţiunile balneare, climatice şi balneoclimatice, indiferent de materiale şi sistem de realizare, precum şi lucrările de igienizare şi amenajare asupra spaţiilor verzi şi terenurilor aferente.

Intervenţiile de construcţie pot consta în:

  1. a) lucrările de reparare/refacere a acoperişurilor şi zidăriilor pereţilor exteriori;
  2. b) lucrări de reparare/refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugrăveli, vopsitorie, placaje şi altele asemenea.
  3. c) lucrări de reparare/refacere a tâmplăriei exterioare şi a elementelor exterioare funcţionale, precum balcoane, logii, bovindouri, aticuri, cornişe şi altele asemenea;
  4. d) lucrări de reparare/refacere a împrejmuirilor stradale.

Lucrările de curăţare şi igienizare asupra spaţiilor verzi şi terenurilor aferente structurilor de primire turistică din staţiunile turistice sau staţiunile balneare, climatice şi balneoclimatice, constau în defrişarea estetică a vegetaţiei şi îndepărtarea resturilor vegetale şi a deşeurilor menajere sau de orice alt fel.

Proprietarii structurilor de primire turistică din staţiunile turistice sau din staţiunile balneare, climatice şi balneoclimatice, au obligaţia ca în maximum 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să demareze procedurile pentru obținerea autorizației de construcții.

Totodată, ei au obligaţia ca în termen de 12 luni de la emiterea autorizației de construcții, să finalizeze lucrările de reabilitare ambiental-arhitecturală.

Termenele prevăzute mai sus nu pot depăși 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

  1. a) nerealizarea intervenţiilor de construcţie prevăzute mai sus;
  2. b) nerealizarea lucrărilor de curăţare şi igienizare asupra spaţiilor verzi şi terenurilor aferente imobilelor

Contravenţiile se sancţionează, după cum urmează:

  1. a) pentru întârzieri între 1 zi şi 15 zile calendaristice, cu 6 până la 11 puncte–amendă;
  2. b) pentru întârzieri între 16 zile şi 30 zile calendaristice, cu 12 până la 20 puncte– amendă;
  3. c) pentru întârzieri între 31 zile şi 45 zile calendaristice, cu 22 până la 40 puncte– amendă;
  4. d) pentru întârzieri între 46 zile şi 60 zile calendaristice, cu 42 până la 60 puncte–amendă.

Un punct–amendă reprezintă contravaloarea unui salariu minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii. Cumsalariul minim brut este în prezent de 1.900 lei, amenda maximă este de 114.000 lei.

Din forma proiectului de lege votată de Senat, deputații au eliminat amendamentul potrivit căruia personalul cu atribuţii de control din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism ar avea obligaţia să informeze consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, de pe raza administrativ-teritorială a structurii de primire turistică: a) cu cel puţin 10 zile înainte de efectuarea propriuzisă a controlului; b) în termen de 20 zile de la data finalizării contractului asupra măsurilor dispuse.

Descărcați aici proiectul de lege:

 

 

 

 

 

Citiți și:

Va demara construirea unei hale de depozitare, in Ilfov

Bloc nou cu 9 niveluri, la malul marii

Cum isi va extinde activitatea dezvoltatorul imobiliar Impact

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 2/ aprilie 2018cop-1-mare

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

ac1-mare

 

Sus