Oferte locuri de munca top

Ce riscuri sunt iarna pe șantier

Priza deficitară a betonului, ceea ce înseamnă un grad mai redus de rezistență a construcției, este unul dintre riscurile lucrului pe vreme de iarnă, când temperaturile sunt scăzute. Există, de asemenea, și riscul accidentelor pe șantier.

Sunt și constructori care nu opresc desfășurarea lucrărilor considerând că temperaturile nu sunt chiar așa de scăzute. Ei trebuie, însă, să aibă în vedere că există condiții tehnice speciale. Specialiștii ne-au precizat că există o serie de aditivi care asigură o priză mai bună a betonului și măresc cantitatea de căldură degajată. Astfel, experții le recomandă constructorilor să asigure o închidere perimetrală a șantierului, să facă betoanele cu apă caldă sau cu încălzire agregată și să folosească acceleratori de priză. De altfel, utilizarea aerotermelor și a suflantelor s-ar putea dovedi destul de eficientă.

„Chiar Pasajul Victoria a fost construit pe o vreme dificilă, de iarnă. Pe vremea comunismului, se executau lucrări și la minus 20 de grade. Lucrările rezistau datorită măsurilor de protecție a betonului, luate ulterior. Inclusiv pe viscol și ninsoare betonul va prinde o anumită clasă, dar există riscul să nu prindă clasa care trebuie”, spune Marin Baicu, expert cale ferată.

Și Vladimir Dinu Ambrozie, proiectant, subliniază că lucrările de turnare a betoanelor nu pot fi executate decât dacă se iau măsuri speciale, precum dotarea cu aeroterme sau închiderea cu prelate. “Spre exemplu, pe o astfel de vreme cum este acum, dacă nu acoperi armăturile, le vei lua din depozit înghețate. Ba mai mult, există pericolul să nu iasă clasa betonului ca cea din proiect, dând naștere riscurilor seismice. Desigur, depinde și de numărul de niveluri pe care le are clădirea. La o casă construită într-un regim de înălțime care presupune doar parterul, n-ar trebui să fie o problemă”, spune domnul Ambrozie.

Cele mai multe lucrări în construcții se opresc atunci când sunt temperaturi scăzute. În general, pe o astfel de vreme nu se lucrează nicăieri, iar muncitorii primesc liber. “Nici tencuiala nu se face în frig. Totuși, se poate lucra la interior, cu condițiile asigurării unei închideri perimetrale. Prin închidere perimetrală nu mă refer doar la pereți și geamuri, ci și la închiderea cu prelate. Să nu fie ninsoare sau viscol! Nimeni nu stă să dea zăpada la o parte pe șantier”, spune Sorin Turcuș, expert tehnic.

Toți specialiștii susțin că mai nicio lucrare exterioară de construcții nu poate fi făcută iarna, pe vreme rea, și că ar fi de preferat să se execute doar cele interioare.

„Pe o astfel de vreme, nu se lucrează deloc. Nu se face nici anveloparea, nici reabilitarea tehnică și nici nu se toarnă betoane. Nici măcar n-ar putea să-și miște utilajele. Putem spune că muncitorii intră în șomaj tehnic. Niciun constructor nu-i va chema să muncească. Pe aceste condiții meteorologice, cu o bună organizare de șantier, se execută doar lucrări interioare, de tipul finisajelor etc. ”, a completat Ligia-Mihaela Ciurel, proiectant.

 

Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! Aboneaza-te la newsletter – click aici!

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus