Oferte locuri de munca top

Ce se intampla cu Prima Casa

Programul ”Prima Casă” pare că mai are un viitor, conform celor mai recente declarații pe acest subiect ale prim-ministrului Ludovic Orban.

”Guvernul a avut prevăzută suma – este, cred, un plafon de două miliarde de lei. Urmează să emitem hotărârea de guvern cu stabilirea condițiilor pe anul în curs”, a asigurat premierul.

Astfel, programul Prima Casă va continua și în anul 2020. ”Sigur că programul Prima Casă a fost lansat în perioadă de criză, în care era prăbușită piața imobiliară și în care a fost folosit acest instrument de susținere a celor care vor să-și construiască case sau să achiziționeze case, care a urmărit să ofere o soluție la criza de pe piața imobiliară din anii 2009, 2010, 2011. La ora actuală, PNL, guvernul PNL derulează în continuare programul Prima Casă (…) Când vom lua o decizie legată de Prima Casă, o vom face publică. Deocamdată, decizia pe care am luat-o, în cadrul bugetului pe anul acesta, este de a continua Prima Casă”, a spus domnul Orban.

Aceste lămuriri vin în urma discuțiilor avute în ultimele zile pe această temă.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, a declarat la începutul săptămânii că nu știe cât de necesar mai este Programul Prima Casă, iar în următoarea perioadă va fi luată hotărârea dacă acesta va continua sau nu.

Sumele alocate programului Prima Casă pentru 2020 sunt prevăzute în bugetul de stat. Dar, ministrul Finanțelor spune că analizează dacă acest program aduce beneficii în societate aşa cum este el structurat astăzi. ”Este un program care a apărut când economia avea nevoie de susţinere, astăzi economia nu este în criză, deci nu ştim dacă mai e nevoie în această formă. Chiar dacă plafoanele la garanţie au scăzut, creditele au crescut în continuare, se vede o tranziţie către alte tipuri de credite, se pare că acest program nu este cel care susţine singur această piaţă. Vom lua o măsură cu acest program cât de curând”, a declarat Florin Cîțu.

Despre posibilele modificări, senatorul Mihai Fifor crede că tinerii care vor fi nevoiți să își cumpere o locuință pe piața liberă, și nu prin ”Prima Casă”, vor plăti cu peste 100 mii lei mai mult. ”La perioada de rambursare de 30 de ani, vor trebui să plătească dobânzi mai mari cu 107.325 lei, la un credit mediu de 60.000 de euro”, a scris senatorul pe rețelele sociale.

Decizia de a nu mai continua Programul ar fi o puternică lovitură și pentru piața construcțiilor, unde creditele prin Prima Casă reprezintă circa 45% din totalul creditelor ipotecare cu influență directă asupra pieței construcțiilor, mai susține senatorul.

 

 

Citiți și:

Cu cat ar putea creste tarifele pentru manopera, in acest an

Patru blocuri vor fi edificate in etapa a doua a unui proiect dezvoltat pe 2 ha

350 de apartamente vor fi construite in urmatoarea faza a unui amplu proiect

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus