Oferte locuri de munca top

Ce solutii au discutat primarii cu guvernantii

Pentru ca investițiile publice să poată să fie derulate într-un mod mai ușor, Asociația Municipiilor din România are în vedere mai multe soluții legate de măsurile ce ar trebui să fie luate pentru următoarea perioadă. Acestea au fost discutate ieri de reprezentanții AMR și cei ai Guvernului Orban.

Astfel, autoritățile au în vedere constituirea unui fond de creditare nerambursabilă pentru unitățile administrativ-teritoriale, începând de anul viitor. Acesta va avea rolul de a asigura contribuția proprie a UAT-urilor la proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile, conform declarațiilor premierului Ludovic Orban.

”Avem acest element și în programul de guvernare – noi am spus că putem constitui un astfel de fond, dar în special pentru acele comunități locale care nu au resursele financiare pentru a putea asigura cofinanțarea, pentru că  – culmea e că – exact comunitățile lipsite de resurse, care au cea mai mare nevoie de dezvoltare, au limitat accesul la fonduri europene datorită incapacității de a-și asigura resursele financiare”, a declarat premierul.

Problemele Programului Operațional Regional

Totodată, se află în atenția autorităților și identificarea modalităților de redistribuire a unor sume din exercițiul financiar 2014 în cadrul POR, pentru care se face o evaluare a capacității efective de absorbție pe fiecare program.

Legat de problemele din cadrul POR, premierul a declarat: ”Evident că inclusiv pe POR să ştiţi că avem un risc de dezangajare pe anul ăsta de peste 300 de milioane de euro, pe care sper să îl depășim. POR-ul, ulterior, poate să absoarbă fonduri cu o viteză mai mare decât alte programe – aici suntem deschiși la o discuție pe tema asta, singura problemă este să facem o evaluare realistă a sumelor care nu pot fi consumate în mod evident și care pot fi transferate către POR și mai ales va trebui să obținem acordul Comisiei Europene pentru a finanța anumite tipuri de proiecte care sunt în derulare, că dacă luăm proiecte noi va fi foarte complicat ca proiectele respective să deruleze toate procedurile, inclusiv de achiziție și ele să poată fi finanțate în exercițiul ăsta financiar și menținerea la 9 a plafonului disponibil pentru finanțări nerambursabile care pot fi contractate de către unitățile subdiviziuni administrativ-teritoriale la 1,2 miliarde”.

Alte aspecte: comisii mixte si digitalizarea în administrația centrală

În urma discuțiilor s-a convenit asupra propunerii înființării unei comisii mixte Guvern-Asociația Municipiilor din România, care va analiza problemele întâmpinate de reprezentanții municipiilor legate de absorbția fondurilor europene, descentralizare sau transferul unor imobile în patrimoniul unităţilor administrativ-teritoriale.

În ceea ce privește activitatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, ministrul Ion Ștefan a discutat cu reprezentanții AMR că, începând cu 1 ianuarie 2020, Comisiile de Acord Unic trebuie să devină operaționale, astfel încât cetățenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la diferite instituţii și să stea la cozi.

Normele metodologice de aplicare a legii împotriva birocrației (Legea nr. 193 din 28 octombrie 2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții) vor fi puse în dezbatere publică până pe 2 decembrie, iar până pe 20 decembrie va fi stabilită nominal fiecare Comisie de Acord Unic de la nivelul Consiliilor județene și al primăriilor reședință de județ.

”Am discutat cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România despre înființarea Comisiei de Acord Unic la nivel de primării, despre evitarea dezangajării pe proiecte cu bani europeni, dar și despre funcționarea unui Registru electronic prin care să se urmărească traseul documentelor în minister. Avem nevoie de digitalizare și, în acest context, administrația centrală trebuie să se ridice la nivelul unor administrații locale care au intrat deja în era digitală. Nu este normal să mai vorbim de cazuri în care proiecte necesare comunităților și cetățenilor sunt blocate cu lunile pe criterii politice ori pentru că lipsește o copie a unei cărți de identitate. Viteza de transfer a documentelor în Ministerul Lucrărilor Publice trebuie să crească și mă angajez să se întâmple acest lucru pentru că banii europeni nu trebuie blocați într-o copie xerox, a transmis, după întâlnire, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan.

 

 

Citiți și:

Viitoare unitate de productie corpuri de iluminat cu led

Un mare producator va construi spatii de depozitare in Capitala

Cine ramane castigatorul unui contract de intretinere a drumurilor

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus