Felicitare Anul Nou

Cererea de spatii de birouri a crescut in acest an

La nivel național, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, au fost închiriați peste 115.000 de metri pătrați de spații de birouri, valoare similară cu cea înregistrată în aceeași perioadă din 2018, potrivit unei analize realizate de JLL România.

În total, în prima jumătate a acestui an au fost tranzacționați la nivel național 239.500 metri pătrați de birouri, în creștere cu 17,6% față de primele șase luni din 2018, când au fost închiriați aproximativ 203.600 de metri pătrați.

Tranzacțiile realizate în primul semestru al acestui an reprezintă aproximativ 60% din volumul total tranzacționat anul trecut, de aproape 400.000 de metri pătrați. Reprezentanții JLL sunt de părere că, dacă se va menține ritmul actual și în ultimele două trimestre din an, atunci ar putea fi depășit cu cel puțin 20% nivelul înregistrat în total în 2018.

„Piața de birouri continuă să performeze și în 2019, ceea ce indică faptul că acest segment imobiliar a ajuns la un anumit grad de maturitate. Prezența dezvoltatorilor profesioniști, cu multă experiență și cu strategii adaptate noilor cerințe ale chiriașilor a contribuit la maturizarea pieței. Aceasta se traduce printr-un echilibru între cerere și ofertă și ușoare fluctuații ale gradului de neocupare și la nivelul chiriei medii”, a declarat Marius Șcuta, Head of Office Department, JLL România.

Trebuie menționat că cererea netă de spații de birouri a crescut în al doilea trimestru cu 43% față de primul trimestru din 2019, la circa 60.000 de metri pătrați. Cererea netă a reprezentat 52% din volumul tranzacțiilor de închiriere înregistrate în al doilea trimestru al anului curent. La nivelul primei jumătăți a anului, cererea netă a reprezentat aproape 43% din totalul tranzacționat.

Cei mai mulți dintre cei care au închiriat spații de birouri în al doilea trimestru al anului au provenit din sectorul IT, sectorul medical și farmaceutic și din sectorul manufacturier.

Bucureștiul a atras, și în al doilea trimestru din an, cel mai mare volum de tranzacții, respectiv 101.500 de metri pătrați (reprezentând 88% din totalul național), fiind urmat de Cluj-Napoca (aproximativ 6.200 mp), Timișoara (aproape 4.000 mp) și Iași (3.550 mp). Cele mai căutate zone de birouri din București au fost în această perioadă Floreasca – Barbu Văcărescu, CBD, Nord-Expoziției și Dimitrie Pompeiu. Cifrele se referă doar la tranzacțiile intermediate de consultanții imobiliari.

În trimestrul al doilea din 2019 au fost livrate în București trei proiecte de birouri, însumând o suprafață închiriabilă de 85.500 de metri pătrați (acestea sunt Business Garden Bucharest, Timpuri Noi Square 3 și Oregon Park – clădirea C).

În primul trimestru al anului curent, au fost livrate clădiri de birouri însumând 92.800 de metri pătrați. Astfel, în prima jumătate a anului stocul de birouri a crescut cu 178.300 metri pătrați, reprezentând o majorare cu 6,7% a stocului existent la sfârșitul anului trecut. În comparație, în primele două trimestre din 2018 au fost livrați doar 28.000 de metri pătrați de spații de birouri.

Până la sfârșitul anului curent ar urma să mai fie livrați încă 155.700 de metri pătrați de spații de birouri. Astfel s-ar ajunge la un total de livrări pe 2019 de 334.000 de metri pătrați.

”Piața are capacitatea de a absorbi dezvoltările noi, în condițiile în care jumătate din spațiile care au fost livrate sau urmează să fie livrate în acest an sunt ocupate în proporție de peste 50%. Există cereri în piață care au încurajat dezvoltatorii să apese pedala de accelerație în ceea ce privește livrările de proiecte noi, astfel în acest an vedem o dublare a suprafeței de spații noi care ar urma să fie finalizate comparativ cu anul trecut”, a concluzionat Marius Șcuta.

 

 

 

Citiți și:

Inca un ansamblu multifunctional, va fi dezvoltat in nordul Capitalei

Un nou proiect rezidential, in pregatire in Capitala

Ce companii vor contractul de reabilitare a 15 km de drum

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

Sus
Translate »