ARENA Constructiilor
Oferte locuri de munca top

Cererea de spatii industriale si de logistica, la maxim istoric

Cererea brută de spații industriale și de logistică a crescut anul trecut cu circa 15% la peste 525.000 mp, înregistrând un nou maxim istoric, spun analiștii imobiliari de la JLL.

Cea mai mare parte a cererii a venit din partea companiilor de logistică, transport și distribuție, care au închiriat în total 290.000 mp, respectiv peste 55% din total.

Retailerii au fost, de asemenea, printre cele mai active companii anul trecut, suprafața contractată de aceștia cumulând peste 110.000 mp, adică putin sub un sfert din totalul închiriat.

Pentru activități de producție au fost închiriați aproape 100.0000 mp, însă merită de menționat faptul că aceste companii preferă cu predilecție să dețină în proprietate spațiile de producție. Din acest motiv, ponderea închirierilor de astfel de spații nu reflectă dinamica acestui sector.

Un alt element pozitiv al pieței îl reprezintă faptul că aproape 430.000 mp, respectiv peste 80% din suprafața totală închiriată în 2017, reprezentă cerere nouă – contracte noi de închiriere, extinderi și pre-închirieri, restul fiind reînnoiri de contracte și relocări.

”Deși turbulent din punct de vederel egislativși politic, anul 2017 a arătat foarte bine la nivelul indicatorilo rmacroeconomici: investiţiile străine directe au crescut la un nivel record, PIB-ul a avut un avans neașteptat, impulsionat de consum (2017 a fost al doilea an consecutiv cu o creștere de peste 10% a consumului). Acest tablou a încurajat dezvoltarea pieței chiar mai mult decât am previzionat la începutul anului”, a declarat Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Structura pe regiuni a cererii plasează Bucureștiul pe prima poziție în topul preferințelor, cu 280.000 mp (53% din total). Pe poziția a doua se află Timișoara – 76.200 mp, aceasta fiind urmată de Pitești – 50.000 mp. În Roman suprafața tranzacționată a cumulat 32.000 mp, în Cluj 25.250 mp, iar în Ploiești 24.700 mp.

”Piața este în continuare captivă în câteva zone din țară – București, Vest și Centru. Cu puține excepții, cererea, dar și oferta nouă s-au orientat și în acest an spre locațiile consacrate, devenite deja poli de dezvoltare. Din acest punct de vedere există un dezechilibru pe piață, care se va menține atâta timp cât nu vor fi rezolvate problemele legate de disponibilitatea forței de muncă și infrastructură”, a menționat Costin Bănică.

 

Oferta nouă au fost mai mică decât cererea

În 2017, dezvoltatorii au finalizat proiecte care au totalizat aproape 360.000 mp, din care 242.000 mp (67% din total) au fost construite în București și Ilfov. Circa 40.000 mp au fost livrați în Cluj, iar 34.000 mp în Timișoara. La Roman, am consemnat prima dezvoltare de spațiu modern prin finalizarea depozitului Profi de către WdP, în suprafață de 33.500 mp.

”Piața românească va rămâne și în acest an în atentia chiriașilor. Sentimentul investitorilor se menține pozitiv, ceea ce ne face să credem că și în 2018, piața industrială și de logistică va avea o performanță remarcabilă”,a declarat Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency.

 

Citiți și:

Inca 94 de blocuri vor intra in program local de reabilitare

Ansamblu imobiliar in Bucuresti pe un teren de peste 12 mii mp

Viitor mare ansamblu de birouri, in faza de autorizare

Teren scos la vanzare dupa aprobarea documentatiei de urbanism

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus
Translate »