Oferte locuri de munca top

Cererea noua pentru spatii de birouri s-a injumatatit in Bucuresti

Piața de birouri din Capitală a înregistrat un volum total de tranzacții de închiriere de 75.300 mp în trimestrul al treilea din 2018, dintre care cererea nouă a fost de 20.400 mp. Conform datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International, solicitările au provenit în mare măsură din partea segmentelor de servicii profesionale și IT&C.

„Suprafața totală închiriată– care include, pe lângă închirierile propriu-zise, renegocierile și prelungirile de contracte – a fost de aproximativ 73.500 mp, în creștere cu 18% față de 2017. În schimb, cererea nouă a înregistrat valori mai mici, de 20.400 mp, la jumătate față de nivelul de anul trecut. Pe ansamblul primelor 9 luni ale anului, în mod clar se observă o temperare a activității de închiriere și o echilibrare a pieței de birouri”, a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

În primele 9 luni ale anului, cea mai mare parte a cererii a venit din partea companiilor care oferă servicii profesionale (26% – inclusiv co-working), urmate îndeaproape de companiile de IT&C (25%) și de firme cu profil energetic și industrial (19%).

De asemenea, doar din partea segmentului de co-working a rezultat un procent de 20% din cererea netă, respectiv 10,4% din cererea totală. „Amploarea acestui fenomen contribuie la senzația de încetinirea pieței de birouri, întrucât această parte a cererii noi nu este corelată și cu o creștere a ocupării forței de muncă”, a afirmat Sebastian Dragomir, Head of Office Advisory în cadrul Colliers International.

În primele trei trimestre din 2018, activitatea de închiriere a fost dominată de zonele centrale (32%), urmată de Centru-Vest (18%) și de Vest(13%). Pe de cealaltă parte, zonele din nordul Bucureștiului – Dimitrie Pompeiu, Piața Presei/Expoziției și Floreasca-Barbu Văcărescu – au fost mai puțin căutate (12%, 10%, respectiv 6%).

În ceea ce privește chiriile, acestea au rămas în general stabile, deși unele subpiețe, precum Floreasca – Barbu Văcărescu, resimt anumite presiuni asupra lor, ca urmare a cererii puternice din partea chiriașilor și a gradului scăzut de neocupare. „În mod asemănător, presiuni de scădere asupra chiriilor s-ar putea resimți în viitor și în urma relocărilor tot mai frecvente din clădiri moderne de birouri în altele (stoc competitiv), fenomen ce a crescut în primele trei trimestre din 2018 la un nivel maxim post-criză de 26% din cererea totală”, a adăugat Sebastian Dragomir.

După o creștere modestă a stocului în primul semestrul (33.000 mp), al treilea trimestru a fost mai dinamic, cu 83.000 mp livrați. Ultimele luni ale lui 2018 vor fi la fel de active, cu peste 69.000 mp programați spre livrare, deși o parte din acest stoc ar putea fi amânat pentru 2019, se arată în raportul Colliers International.

 

 

 

Citiți și:

Cele mai mari proiecte imobiliare ale anului 2019

Vom avea un popas gen Paprika Csarda si in Romania

Dezvoltatori turci pregatesc construirea unor ansambluri in Capitala

Prima temere a clientilor – evolutia creditarii

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus