Oferte locuri de munca top

Companiile romanesti, scoase din marile licitatii publice

Deputații noștri au gândit că nu are rost să faciliteze accesul companiilor românești la licitațiile pentru marile proiecte de investiții publice. Mai precis, membrii Comisiilor pentru Industrii și Servicii, alături de cei ai Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități au hotărât cu majoritate de voturi să propună Camerei Deputaților să elimine un articol votat de Senat.

Articolul eliminat prevedea ca întreprinderile mici și mijlocii să aibă în perioada 2016 -2030 acces prioritar la achizițiile publice de produse, lucrări și servicii și să beneficieze de reducerea cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție, cerute în achizițiile publice de produse, lucrări și servicii.

Ori, aceste criterii erau cele care favorizau accesul multinaționalelor la licitațiile mari în detrimentul companiilor românești care evident au cifre de afaceri mai mici și nu dispun fonduri pentru garanții de participare la același nivel ca și multinaționalele.

Mai mult, deputații din Comisiile amintite propun plenului Camerei Deputaților să elimine și un alt articol important din proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 58/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra domeniului achizițiilor publice.

După dezbateri, care probabil că nu au fost prea lungi, deputații propun și anularea rolului Consiliului Concurenței în achizițiile publice.

Astfel, ei propun eliminarea art 52 din OUG 58/2016, care stipulează că măsurile de natura ajutorului de stat nu pot fi acordate decât după avizarea acestora de către Consiliul Concurenței, cu respectarea procedurii naționale prevăzute de OUG 77/ 2014 și Legea 20/2015.

Tot art.52, propus spre eliminare, prevede: Contractele de delegare vor putea fi atribuite direct doar după obținerea avizului Consiliului Concurenței cu privire la respectarea prevederilor specifice din domeniul concurenței și al ajutorului de stat. Excepție fac acele cazuri în care valoarea estimată a contractelor este mai mică decât pragurile corespunzătoare prevăzute în Legea 98/2016 sau, după caz, Legea 99/2016, precum și operatorii regionali care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile în sectorul de apă și apă uzată

Același articol prevede și obligația Consiliului Concurenței de a emite un Regulament privind conformitatea cu aplicarea regulilor de concurență și ajutor de stat.

Președinții celor două comisii, care propun eliminarea articolului 52 din OUG 58/2016 și a articolului votat de Senat în 1 noiembrie 2016, sunt Eugen Nicolicea și Iulian Iancu. Propunerea lor este deja pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, ca prioritatea legislativă.

Astăzi, Camera Deputatilor a votat  – cu 233 voturi pentru, 29 împotrivă, 2 abţineri – Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.58/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra domeniului achiziţiilor publice , in forma propusa de Comisiile de specialitate

Descarcă aici raportul Comisiilor sesizate în fond

 

 

 

 

 

 

 

 

Revista Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iunie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus