Oferte locuri de munca top

Concurenta intre apartamentele noi si cele vechi

Piața tranzacțiilor cu locuințe este marcată în prezent de creșterea ofertei de locuințe noi și stagnarea prețurilor de vânzare. Dintre cei care caută să își cumpere o locuință aproape 60% aleg apartamente noi, în detrimentul celor vechi, după cum susțin analiștii de la Imoteca The Residential Experts.

Totuși, locuințele vechi rămân de mare interes pentru cumpărători având în vedere că de regulă sunt poziționate în orașe, mult mai bine decât cea mai mare parte a locuințelor noi, situate la marginea sau în afara orașelor. În același timp, locuințele noi amplasate central au prețuri prohibitive pentru majoritatea potențialilor cumpărători.

Analiștii de la Imoteca susțin că piața imobiliară este în acest an într-un punct foarte bun, în ciuda zvonurilor că o nouă criză ar putea lovi din nou sectorul imobiliar.

”Din datele pe care le-am adunat constatăm că prețurile pe piața de rezidențial nou au rămas constante, cu un ritm de vânzări la fel de constant. S-au inregistrat mici ajustări de preț față de anul trecut, ca medie generală un minus de 3-4%. Aceste scăderi sunt în general pe piața proiectelor de volum și sunt firești în condițiile unei creșteri mari de produs”, afirmă Rafaela Nebreda, Imoteca.
Un număr mai mare de locuințe scoase la vânzare crește presiunea pe dezvoltatori în direcția scăderii prețurilor de vânzare, aceștia fiind nevoiți să reducă prețurile pentru a putea vinde tot ce finalizează.

Așa că față de maximul istoric de prețuri pentru apartamente noi care s-a înregistrat în 2006-2007 și prima jumătate din 2008 ( înainte de debutul crizei din octombrie 2008 ) prețurile din prezent sunt semnificativ mai mici, deci suntem departe de un maxim istoric în piața rezidențială, susțin cei de la Imoteca. De exemplu, în 2008 media de preț la apartamentele noi era la 2160 euro/mp util pe când anul trecut a fost cu 42% mai jos, adică 1260 euro/mp util.

”Interesant este că în vreme ce în ultimii doi ani prețurile apartamentelor noi s-au stabilizat, locuințele vechi încă au creșteri de prețuri. Astfel că unele apartamente vechi costă cât cele noi, iar clienții încep să le prefere tot mai mult pe cele noi. Mai ales că au apărut tot mai multe proiecte dezvoltate în zone accesibile, lângă metrou, în cartiere care au toate facilitățile aproape”, mai spune Rafaela Nebreda.

Potrivit analizei realizată de Imoteca The Residential Experts în șase mari orașe ale țării 58% dintre cei care caută o locuință aleg locuințele noi. În București și Ilfov ponderea este și mai mare, de 61% pentru locuințe construite după anul 2000. Astfel, dintr-un total de 80.400 cereri pentru locuințe, 49.000 au reprezentat locuințe noi în București și Ilfov.

”În cazuri particulare în continuare dacă vorbim de un vârf al prețurilor în zone ca Kisellef, Aviatorilor, Herăstrău, Primăverii adică ceea ce numim segmentul fine living suma medie solicitată pentru apartamente a scăzut cu aprox 18% ajungând în prezent la valori de aproximativ 4000 euro/mp util de la aprox 5000 euro cât era înainte de criză”.(Rafaela Nebreda)

Pentru anul acesta prognozele sunt rezervate cu privire la creșteri de prețuri întrucât stocul de apartamente este deja mare. Pot însă exista creșteri pe piața proiectelor boutique și pe segmentul de lux, de altfel, în aceste categorii prețurile au înregistrat creșteri constante încă din anul 2012, mai artată analiștii de la Imoteca.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

Sus