Oferte locuri de munca top

Consolidarea cladirilor publice, finantata de stat

Vor fi extinse modalitățile de finanțare a acțiunilor pentru reducerea riscului seismic pentru clădiri, potrivit unui proiect de OUG.

Prin Planul Național de Investiții și Relansare Economică, executivul programează pentru perioada 2021 – 2027 investiții de aproximativ 9,65 miliarde de lei pentru:

* reabilitarea termică a 45.000 de clădiri, cu o valoare estimată de 8 miliarde de lei;

* consolidarea la nivel național a 300 de imobile cu risc seismic ridicat, cu o valoare estimată de 1 miliard de lei;

* susținerea Programului Național de Termoficare prin finanțarea investițiilor de modernizare a infrastructurii de termoficare în 15 unități administrativ teritoriale.

În prezent, ritmul actual al lucrărilor generat de procedura greoaie este extrem de lent iar în raport cu studiile statistice, probabilitatea unui cutremur important este mare.

Ca urmare, prin intermediul unui proiect de ordonanță de urgență, Guvernul propune transformarea programului actual în program multianual şi posibilitatea încheierii de contracte de finanţare multianuale pentru finanţarea acțiunilor de reducere a riscului seismic.

De asemenea, proiectul propune să poată fi finanțate de la bugetul de stat lucrările necesare pentru reducerea riscului seismic al clădirilor aflate în proprietatea sau în administrarea autorităților și instituțiilor administrației publice locale.

În prezent, finanțarea lucrărilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic la clădirile încadrate în clasa I de risc seismic se realizează fie de către proprietari sau administratori, fie, în situația clădirilor cu destinația de locuință multietajate, pe baza programelor anuale de acțiuni.

În cadrul programelor multinanuale de acțiuni vor fi finanțate proiecte noi de investiții și proiecte aflate în derulare.

Programele vor cuprinde următoarele două subprograme:

* subprogramul proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru clădirile aflate în proprietatea sau în administrarea autorităților și instituțiilor administrației publice locale, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic;

* subprogramul: proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru construcţiile cu destinaţia de locuinţă multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic.

Cum se va obține finanțarea

În termen de 45 de zile de la intrare în vigoare a OUG, Consiliul General al Municipiului București, consiliile județene și consiliile locale vor transmite propunerile fundamentate în vederea includerii în programele multianuale de acțiuni privind proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic.

Construcțiile cu destinația de locuință multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic, incluse în programul anual de acțiuni, vor fi incluse cu prioritate.

 

Descărcați aici Proiectul de Ordonanță de Urgență

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Viitor ansamblu industrial, pe o fosta platforma chimica

Doua etape ale unui ansamblu rezidential, autorizate

Amplu ansamblu multifunctional din Capitala, in autorizare

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

 

Sus