Oferte locuri de munca top

Construcțiile au avut realizari de peste 6 miliarde euro

poza-1Sectorul construcțiilor a înregistrat realizări de 27,5 miliarde lei, peste 6 miliarde de euro, contribuind cu 5,2% la formarea Produsului Intern Brut în primele nouă luni ale anului, potrivit datelor provizorii ae Institutului Național de Statistică.

Realizările în sectorul construcțiilor au fost mai mari cu 16,5% anul acesta, după ce în primele nouă luni ale anului trecut au fost de 23,6 miliarde de lei.

În construcții indicii de volum arată creșteri de 3,9%, iar indicii de preț de 7,1%, în primele nouă luni față de perioada similară a anului trecut.

Conform INS, PIB estimat pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2016 a fost de 563.456,4 milioane lei, adică aproximativ 125 de miliarde de euro. Comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent, PIB a crescut cu 4,8% pe seria ajustată sezonier.

Creșterea produsului intern a fost susținută și de resursele oferite de construcții, care au contribuit cu 0,2% la ascensiunea indicatorului economic.

O activitate conexă construcțiilor, sectorul tranzacțiilor imobiliare a înregistrat realizări de 42,8 miliarde de lei. Prin urmare, a contribuit cu 8% la formarea PIB, influențând cu 0,1% procesul de creștere al acestuia.

În trimestrul III 2016, sectorul construcțiilor a contribuit cu 6,3% la formarea PIB și a facilitat creșterea acestuia cu 0,2%. De partea cealaltă, tranzacțiile imobiliare au reprezentat 7,4% din PIB, dar n-au avut niciun rol în creșterea sa valorică.

Din punct de vedere al PIB pe categorii și utilizări, în trimestrul III 2016, construcțiile au înregistrat realizări de 12,96 miliarde ei, adică aproape 3 miliarde de euro. Indicii de volum, față de trimestrul III 2015, au crescut cu 1,8%, iar indicii de preț cu 8,4%.

Din sectorul tranzacțiilor imobiliare au rezultat realizări de 15305,9 milioane lei, adică puțin sub 3,5 miliarde de euro. Indicii de volum au crescut 0,6%, în timp ce indicii de preț au crescut cu 1,4%.

La creșterea PIB, înregistrată în primele nouă luni, cea mai mare contribuție pozitivă a avut-o sectorul comerțului al cărui volum de activitate s-a majorat cu circa 12%.

Din punct de vedere al utilizării PIB, pe lângă elementele deja menționate, creșterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 8,9%, contribuind cu 5,6% la creșterea PIB. Un alt argument pentru ascensiunea PIB ar fi formarea brută de capital fix, cu o contribuție de +1,3%, datorată creșterii cu 5,3% a volumului său. În opoziție, o contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-1,3%), consecință a creșterii cu 6,8% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii (9,9%).

 

Sus