Oferte locuri de munca top

Constructiile vor fi singurul sector in crestere, anul acesta

Sectorul construcțiilor va fi singurul care va crește în acest an, după cum arată prognoza Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză pentru principalii indicatori economico – sociali ai țării.

De altfel, construcțiile sunt singurul sector care va aduce un plus Produsului Intern Brut.

CNSP estimează că aportul construcțiilor la PIB va fi anul acesta de 5,8%, iar anul următor va fi de 4,8%.

Cel mai afectat sector anul acesta va fi industria, prognozele indicând o scădere de 8,6%. Scăderi semnificative vor avea și sectorul agricultura – silvicultura- pescuit (-7,1%), precum și serviciile (-2,7%). Dar, toate sectoarele vor reveni pe creștere în anul 2021.

Consumul privat va avea de suferit în acest an, cu o scădere de 2,2%. Consumul va reveni pe un tren pozitiv de anul viitor, cu 5,8%, conform estimărilor CNSP.

Inflația va menține trendul descrescător din ultimii doi ani. Astfel, media anuală se va situat la 2,8% în acest an și este estimată să ajungă la 2,7% anul viitor.

Numărul mediu de salariați va scădea anul acesta la 5.070 mii persoane, față de 5.145 mii persoane, anul trecut.

În schimb, în 2021, numărul mediu de salariați îl va depăși pe cel înregistrat în 2019 și 2018, ajungând la 5.162 mii persoane, estimează CNSP.

Cât despre șomaj, anul acesta am putea avea 338 mii de șomeri la sfârșitul anului, și 310 mii șomeri la sfârșitul anului viitor.

Salariul mediu net lunat va păstra tendința de creștere din ultimii doi ani. Astfel, în acest an salariul mediu net este estimat la 3.157 lei, iar anul viitor acesta va fi de 3.373 lei, mai arată raportul elaborat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

 

 

Citiți și:

Manopera pentru anvelopari

Mari dezvoltatori intarzie demararea unor proiecte

Viitor hotel, proiect al unei firme de constructii

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus
Translate »