Oferte locuri de munca top

Construirea fara autorizatie, mai putin pedepsita

Urmează să fie abrogat articolul care prevede infracţiuni pedepsite cu închisoare pentru cei care execută lucrări de construcţii fără autorizaţie, din legea 50/1991privind autorizarea executării lucrărilor de construire.

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat săptămâna aceasta și a intrat spre dezbatere la Camera Deputaților. Proiectul este inițiat de parlamentari PSD.

Aceștia propun abrogarea literei a) a articolului 24, care se referă la infracțiuni pedepsite cu închisoare, invocând faptul că legea prevede sancțiune cu contravenții pentru literele b), c), e) și g) într-un cuantum menit să descurajeze demararea unor lucrări fără autorizație de construire.

Proiectul menține ca infracțiune continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente sau întocmirea ori semnarea documentațiilor tehnice necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, precum și a proiectelor tehnice necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, precum și a proiectelor tehnice și a documentațiilor de execuție pentru alte specialități decât cele certificate prin diploma universitară.

Parlamentarii consideră că o asemenea inițiativă are atât rolul de a descongestiona activitatea instanțelor, cât și acela de a nu mai fi nevoie ca pentru fiecare autorizație care a expirat câteva zile, funcționarii de la Inspectoratul de Stat în Construcții, să nu mai fie nevoiți să depună plângeri penale. Aceasta întrucât pe rolul instanțelor de judecată se află câteva mii de dosare care privesc executarea unor lucrări fără autorizație, dar în proporție de 99% se sancționează cu o simplă amendă.

În favoarea abrogării literei a) a articolului 24 , parlamentarii susțin că pe rolul instanțelor se află dosare pentru următoarele situații:

a)a expirat de câteva zile o autorizație de construcție care avea ca termen doi ani și, pentru că lucrările au continuat, autorităților locale sau persoanelor fizice le sunt deschise dosare penale, în condițiile în care se cunoaște că termenul de aprobare a unei noi autorizații durează, în cel mai bun caz, 30 de zile, dar în practică s-a demonstrat că poate dura și câteva luni.

În același timp, susțin parlamentarii, se cunoaște faptul că o autorizație de construire se poate elibera doar după expirare, lucru care duce automat la sistarea unor lucrări de anvergură, în anumite cazuri fiind vorba despre lucrări ale autorităților publice locale, cu finanțare europeană, ceea ce provoacă întârzieri pentru finalizarea lucrărilor.

b)mass-media a relatat frecvent cazuri de persoane car au strâns bani pentru asfaltarea sau pietruirea unui drum care nu era prins în niciun proiect de asfaltare al autorităților locale și acestor cetățeni, care nu doreau decât îmbunătățirea condițiilor de trai, li s-au deschis dosare penale.

c)zeci de construcții monument din întreaga țară se prăbușesc lunar, iar proprietarii nu pot face nici măcar îmbunătățiri la fațade din cauza faptului că autorizațiile pentru astfel de clădiri pot dura și ani de zile până a fi aprobate. La nivelul Ministerului Culturii, comisia de resort a avut luni întregi în care nu a funcționat, din diverse motive, iar proprietarilor care au făcut reparații de urgență, li s-a întocmit dosar penal.

 

 

Citiți și:

Prima etapa a unui proiect cu 700 apartamente a primit autorizarea

Cine va furniza materiale de constructii de aproape 100 mil lei

Peste 10 mil lei in modernizarea unor strazi

 

30 mil euro pentru trei proiecte de mobilitate urbana

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.7/oct 2018

01

 

Un comentariu;

  1. Anonim said:

    Statul s a făcut mai proprietar decât proprietarul. Intrebarea e casa e a mea s-au a statului.

Sus