Oferte locuri de munca top

Covid-19 in sectorul constructiilor  

Pandemia de coronavirus pare că i-a afectat diferit pe constructori, proiectanți, producători și distribuitorii de materiale de construcții. Dar, în general, atmosfera este una de îngrijorare în rândul firmelor membre ale Federației Patronatelor Societăților din Construcții, după cum a rezultat dintr-un sondaj de opinie realizat de această organizație.

Managerii din construcții semnalează că au apărut probleme cu livrarea materialelor din import (întârzieri mari din cauza situației generale din Europa). De altfel, cele mai afectate sunt firmele de distribuire a materialelor de construcții.

Totodată, sunt probleme generate de beneficiarii puși în situația de a-și trimite angajații acasă și care nu mai răspund solicitărilor firmelor de construcții. Nu participă nici în comisiile de recepție a lucrărilor.

Există îngrijorare printre constructori privind plata la timp a lucrărilor executate și asigurarea lichidităților pentru plata salariilor.

La rândul lor, firmele de proiectare lucrează în regim de telemuncă, cu productivitate mai scăzută.

Inclusiv în sectorul construcțiilor există probleme în aprovizionarea firmelor cu materiale specifice momentului, precum dezinfectanți și măști.

Totuși, majoritatea managerilor din firmele de construcții susțin că își desfășoară activitatea în condiții acceptabile.

Momentan nu sunt semnalate probleme cu forța de muncă și cu plata salariilor pentru luna martie. Însă, situația se poate schimba începând cu luna aprilie, când vor fi firme care vor lua măsuri de a trimite o parte din personal în șomaj și chiar de a închide unele șantiere.

Managerii așteaptă măsuri clare de ajutor din partea instituțiilor statului, dar cele mai multe firme nu doresc să apeleze la ajutoare de stat, ci vor să rămână în activitate.

Adriana Iftime, director general FPSC, este de părere că: ”Activitatea în construcții încă poate continua în condiții bune atât timp cât mai există materiale de construcții și cât nu se impune o restricție generală de circulație.”

De asemenea, este important ca în această perioadă beneficiarii să asigure sursele de finanțare și personalul minim necesar pentru derularea investițiilor: diriginți de șantier, manageri de proiect, personal necesar să facă plăți, personal pentru constituirea comisiilor de recepție etc.

În afară de echipamentul specific de protecția muncii, care este diferit pentru fiecare loc de muncă, în actuala stare de pandemie, este necesar ca pe șantiere să se asigure dezinfectanți, termometre și măști, lucruri pe care unele firme și le importa deja. Oricum, fiecare angajator trebuie să își ia și măsuri suplimentare acolo unde se impun pentru prevenție și protejarea personalului.

”Credem că prin specificul activității noastre de cele mai multe ori în spații deschise, sectorul construcțiilor poate susține o bună parte a economiei pentru a depăși criza economică ce se instalează deja”, a subliniat doamna Iftime.

 

 

 

Citiți și:

Norme pentru racordarea, bransarea la retelele din Bucuresti

Distribuitorii de materiale de constructii, in dificultate din cauza pandemiei de coronavirus

Proiectele imobiliare ale unor dezvoltatori straini continua

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2020

Sus