Oferte locuri de munca top

Creste interesul pentru inchirierea de locuinte

imobiliarero-locuinte-fofo-genericeUnul din trei locuitori din cele mai mari şase oraşe din România sunt interesaţi să cumpere, vândă sau închirieze o proprietate, conform unui studiu derulat de portalul Imobiliare.ro.

Potenţialii cumpărători preferă locuinţele noi, în detrimentul celor vechi, iar importanţa acordată factorului preţ tinde să scadă în favoarea zonei sau apropierii de facilităţi.

Totodată, cumpărătorii au tendinţa să aloce mai mult timp pentru găsirea unei proprietăţi.

Studiul relevă o uşoară creştere a interesului pentru chirii şi o aşezare a cererii în ceea ce priveşte nevoia de cumpărare.

Din totalul populaţiei cu o nevoie imobiliară, ponderea celor interesaţi să cumpere o locuinţă a scăzut uşor, de la 55,2% în 2015, la 53,7% în 2016. În acelaşi timp, ponderea celor interesaţi să ia o proprietate în chirie a crescut de la 10,6% la 11,8%. Pe de altă parte, cota celor care au nevoie să vândă a crescut de la 23,2%, la 25,1%. În 2016, proprietarii dornici să dea spre închiriere o locuinţă reprezentau 9,5% din piaţă, faţă de 11% în anul precedent.

“Remarcăm creşterea interesului pentru achiziţia de locuinţe nou-construite, care a ajuns la finalul lui 2016 la o cotă de 46,1% din total. Spre comparaţie, ponderea celor interesaţi specific de apartamente vechi este de 12,7%, în vreme ce 41,2% dintre potenţialii clienţi ar fi dispuşi să cumpere orice tip de proprietate”, subliniază Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

În ceea ce priveşte timpul estimat pentru încheierea unei tranzacţii, se remarcă o tendinţă de relaxare a potenţialilor cumpărători. Astfel, cea mai mare parte dintre cei chestionaţi, respectiv 47,4% (faţă de 43,5% în 2015), se aşteaptă să-şi rezolve nevoia imobiliară într-un interval mai mare de şase luni. Totodată, cota acelora care şi-au alocat un interval de trei până la şase luni pentru aceasta a crescut de la 13,1% la 25%. Prin contrast, ponderea clienţilor cu o nevoie imobiliară urgentă, pe care ar vrea să o îndeplinească în mai puţin de o lună, a scăzut de la 19,7% în 2015, la 12,2%. Nu în ultimul rând, cota celor care se aşteaptă să încheie o tranzacţie într-un interval de una până la trei luni de zile a scăzut de la 23,7% la 15,4%.

Dintre potenţialii cumpărători, 46,3% s-ar afla la achiziţia primei lor locuinţe, în creştere de la un nivel de 38,3% consemnat în 2015. Pe de altă parte, 39,8% dintre respondenţii studiului (faţă de 40,7% în anul precedent) au deja o casă, dar îşi doresc una nouă. De remarcat este că numărul celor interesaţi de o achiziţie în scop investiţional (pentru închiriere) a scăzut semnificativ pe fondul instabilităţii legislative, de la o pondere de 21% în 2015, la 13,9% în 2016.

În ceea ce priveşte modalitatea de plată vizată pentru o achiziţie, distribuţia potenţialilor cumpărători a rămas relativ aceeaşi ca în 2015: astfel, 40% dintre respondenţi intenţionează să facă plata cash pentru imobilul dorit, în timp ce restul de 60% au în plan să contracteze un credit bancar.

La capitolul criterii de selecţie a unei locuinţe, în 2016 au fost consemnate câteva schimbări comparativ cu anul precedent. Astfel, deşi preţul rămâne factorul cu cea mai mare greutate, acesta e luat în calcul de 70,5% dintre potenţialii cumpărători, în scădere de la 76,9%. Pe de altă parte, importanţa amplasamentului unei proprietăţi a crescut de la 53,7% la 59,8%. Pe locul al treilea în clasamentul priorităţilor se situează apropierea de utilităţi şi facilităţi (cu o cotă de 38,3%, în creştere de la 33,7%), urmată de confortul imobilului (vizat de 35,3% dintre respondenţi, faţă de 36,6% anul trecut) şi de vechimea acestuia (o cotă de 19,4%, în scădere de la 21,4%), conform aceluiaşi studiu.

Cercetarea a fost derulată de către Imobiliare.ro, în perioada 21 noiembrie – 21 decembrie 2016. Studiul a avut în vedere un eșantion reprezentativ al populației utilizatorilor de internet din România, cu vârste de peste 18 ani, din județele București-Ilfov, Timiș, Cluj, Brașov, Iași și Constanța.

 

 

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Revista –    Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016 (click aici)

Sus