Oferte locuri de munca top

Cu ce dobanda imprumuta primariile bani de la stat

În cursul acestui an, primăriile vor putea să contracteze împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 800 milioane de lei, echivalenn a apropae 174 milioane de euro.

Această pentru că Guvernul a constatat că primăriile au rămas fără bani și nu pot să asigure prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile. Ca urmare, primăriile sunt în pericol să fie puse în situația de a restitui sumele încasate pentru aceste proiecte

Totodată unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita astfel de împrumuturi inclusiv pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

Într-un proiect de Ordonanță de Guvern, Ministerul Finanțelor a stabilit că împrumuturile se acordă în următoarele condiţii:

  1. a) rata de dobândă: ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului plus o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja se stabileşte astfel:

* 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv;

* 2,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv;

* 2,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 5 şi 10 ani, inclusiv;

* 3,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 10 şi 20 de ani,inclusiv.

  1. b) perioada de rambursare: care este stabilită potrivit scadenţei împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral.

Termenul-limită de depunere a documentelor este 29 noiembrie 2018. Unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot depune la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice, documentația pentru a fi transmisă Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

Rambursarea împrumuturilor se efectuează în tranşe trimestriale, egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora. Dobânda aferentă se calculează lunar prin aplicarea ratei dobânzii la soldul împrumutului, începând cu luna acordării împrumutului, şi se plăteşte trimestrial, în suma cumulată până la zi.

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus