Oferte locuri de munca top

Cu venituri de 1 mil de euro lunar, asociatii unei firme au inselat statul timp de 10 ani

Pentru că aveau venituri foarte mari, în jur de 1 milion de euro lunar, asociații unei firme au săvârșit mai multe infracțiuni de evaziune fiscală.

Cu toate că principala sursă de venituri o constituia contractul cu o autoritate publică, ei nu au fost dispuși să achite către bugetul de stat taxele foarte mari (TVA și impozit pe profit) generate de veniturile pe măsură.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, două persoane fizice, la data faptelor asociați în cadrul Polaris M Holding SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și delapidare. De asemenea, a fost trimis în judecată și
administratorul, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății Polaris M Holding, pentru evaziune fiscală și complicitate la delapidare.

Cei doi asociați în cadrul Polaris M Holding SRL și-ar fi însușit sume de bani din patrimoniul acestei firme totalizând 62.535.751 lei, echivalent a peste 15 milioane de euro.

Procurorii DNA susțin că timp de 10 ani principala sursă de venituri a societății Polaris M Holding SRL ar fi reprezentat-o executarea contractului de salubrizare încheiat cu primăria municipiului Constanța.

Pentru executarea acestor servicii, firma respectivă ar fi practicat tarife supraevaluate, fapt ce ar fi dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea Polaris M Holding (în jur de 1 milion de euro lunar).
Menținerea unei astfel de situații ar fi dus la achitarea, către bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA și impozit pe profit).
În consecință, inculpații ar fi decis să înregistreze în contabilitatea societății cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligațiilor Polaris M Holding către bugetul de stat și, totodată, să transfere din firmă sume importante de bani, pe care cei doi asociați să și le însușească ulterior.
Concret, în perioada decembrie 2006 – februarie 2017, societatea ar fi încheiat relații comerciale fictive cu alte zece firme, ar fi înregistrat în contabilitate mai multe facturi emise pentru „serviciile” respective. Cheltuielile fictive înregistrate ar fi vizat presupuse achiziții de studii și consultanță ori presupuse plăți ale unor chirii pentru mașini, utilaje și imobile.
Prin aceste activități societatea Polaris M Holding s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878 lei (TVA și impozit pe profit).
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 109.366.888 de lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Procurorii DNA fac precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus
Translate »