Oferte locuri de munca top

Cum pot fi construite și gestionate conductele pe coasta Mării Negre

Construirea, executarea și operarea conductelor care transportă gazele naturale de la zăcămintele situate în largul Mării Negre, până la conductele proiectelor de importanță națională vor fi permise în zona costieră, inclusiv în zona plajelor, numai prin subtraversare, potrivit unui proiect de Ordin al Ministrului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Prevederea este valabilă și în cazul altor conducte care fac obiectul proiectelor cuprinse în planurile de dezvoltare a Sistemului național de transport al gazelor naturale. Proiectul de act normativ a fost semnat de vicepremierul Sevil Shhaideh și se va afla în dezbatere publică până pe 27 februarie.

Porțiunile amplasate în zona costieră, inclusiv în zona plajelor din conductele de alimentare din amonte de la zăcămintele situate în largul Mării Negre sunt numite COTGMN.

Construirea sau executarea COTGMN se realizează de operatorii economici autorizați de către ANRE să desfășoare activități de execuție în domeniul gazelor naturale, în baza autorizației de construire și  a proiectului tehnic specific, elaborat potrivit normelor tehnice aplicabile.

„Subtraversarea zonei costiere, inclusiv a plajelor, de către COTGMN se va realiza prin foraj orizontal dirijat sau prin amplasarea/pozarea conductei în șanț deschis, după caz, în funcție de soluția tehnică stabilită prin proiectul tehnic specific de către proiectantul autorizat, potrivit normelor tehnice aplicabile”, arată inițiatorii.

Potrivit proiectului de Ordin, prin subtraversare se înțelege rezultatul final al metodelor tehnice de realizare a conductelor îngropate pentru transportul subteran al gazelor naturale.

Proiectanții autorizați de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei vor stabili adâncimea la care pot fi amplasate conductele, pe baza unui studiu geotehnic care să respecte normativele aplicabile.

Desfășurarea pașilor administrativi

Pentru ca o persoană să-și poată înființa COTGMN și, mai mult, să obțină licența de operare, aceasta are nevoie de o autorizație de construire și de un contract de concesiune.

Pentru emiterea certificatelor de urbanism, terenurile cuprinse în perimetrul de exploatare, care nu sunt înscrise în evidențele de cadastru și carte funciară, pot fi identificate prin numărul de tarla și de parcelă, prin titlu de proprietate și proces-verbal de punere în posesie, precum și prin orice altă modalitate de identificare prevăzută legal.

Mai departe, inițiatorul proiectului îi poate solicita autorității competente autorizațiile de construire. Cererea se face în baza mai multor documente:

* titlul care conferă dreptul de execuție a lucrărilor de construcții pentru terenul pe care se face subtraversarea;

* documentația pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții;

* acordul de mediu sau actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecția mediului;

* avizul de gospodărire a apelor emis de autoritatea competentă în domeniul gospodăririi apelor;

* alte avize sau acorduri prevăzute de lege.

În acest sens, documentația pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții este elaborată de operatori economici autorizați sau persoane fizice autorizate, potrivit legii.

Inițiatorii precizează că, pentru zona plajelor, suprafața de teren pentru care se obține dreptul de execuție a lucrărilor de construcții este determinată numai de asigurarea zonei de protecție a COTGMN.

Descarca proiectul de Ordin MDRAPFE

 

 

 

 

 

 

TopJobs –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus