Oferte locuri de munca top

Cum va arăta noua structură legislativă în domeniul achiziţiilor publice

Bogdan Dobrin

Bogdan Paul Dobrin, preşedintele Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice – ANRMAP

Autorităţile au adoptat soluţia “o lege pentru fiecare directivă europeană” în domeniul achiziţiilor publice, a declarat Bogdan Paul Dobrin, preşedintele Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice – ANRMAP, ieri la Conferința “Calitatea în construcții: Ce ascund prețurile prea mici?”, organizată de ARENA Construcțiilor.

Calendarul elaborării Strategiei Naţionale în domeniu arată că “în luna iulie vor fi supuse dezbaterii publice actele normative ce transpun aceste directive astfel încât ele să fie aplicabile de la 1 ianuarie 2016”, a precizat preşedintele ANRMAP.

Astfel autorităţile pregătesc o lege de achiziţii clasică, pentru ceea ce cumpără statul, o lege pentru achiziţiile din utilităţi (apă, energie,transport, poştă), o lege pe partea de concesiuni  și reglementări privind contestațiile.

“Este pentru prima dată când avem o directivă pe concesiuni şi sper cu această ocazie, având şi o lege separată pe partea de concesiuni, să reuşească atât Guvernul, Statul român cât şi autorităţile locale să beneficieze de această oportunitate de a realiza lucrări publice şi servicii publice pe principiul de concesiune”, a mai precizat Bogdan Paul Dobrin, preşedintele ANMRAP.

Noul cadrul legislativ va conţine în continuare partea de contestaţii, cea mai criticată parte a achiziţiilor publice.

Perspectiva implementării pare cea mai dificilă pentru reprezentantul ANMRAP:  “În perioada următoare, după ce punem în dezbatere publică actele normative,va trebui să facem o acţiune de implementare a noilor prevederi pentru că sunt câteva prevederi normative foarte bune dar care necesită o mare atenţie în aplicare. “

De exemplu, din noua lege au fost scoase prevederile pentru realizarea unei proceduri de achiziţii pentru lucrări suplimentare. “Noile directive au un capitol distinct de derulare a contractului, suplimentare a contractului de 15-20% fără o procedură de achiziţie. Acest capitol va trebui tratat cu mare atenţie în legislaţia naţională pentru a nu da drumul la abuzuri “, a mai precizat domnul Dobrin.

 

Sus