Oferte locuri de munca top

Cum va fi calculata cifra de afaceri in constructii, pentru facilitatile fiscale din OUG 114

Mecanismul de calcul al cifrei de afaceri pentru firmele din sectorul construcțiilor va fi stabilit prin ordin al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Aceasta pentru că pot beneficia de facilități fiscale numai firmele din sectorul construcțiilor care obțin cel puțin 80% din cifra de afaceri din activitățile menționate în OUG 114/2018.

Potrivit proiectului de ordin al CNSP, mecanismul de calcul al cifrei de afaceri prevăzut de noua metodologie se aplică societăţilor comerciale care au înregistrat în actul constitutiv cel puţin unul din codurile CAEN de la art. 66, pct. 1, lit. a) din OUG 114/2018 şi care beneficiază de facilităţi fiscale

Modul de calcul pentru societățile nou-înființate

Pentru societăţile comerciale nou-înfiinţate, respectiv înregistrate la Registrul Comerţului începând cu luna ianuarie a anului în curs, cifra de afaceri se va calcula cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică scutirea.

Pentru societăţile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecărui an, care au avut o cifră de afaceri din activităţile menţionate la art. 66, pct. 1, lit. a)/OUG 114 realizată cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% din cifra de afaceri totală, inclusiv, facilităţile fiscale se vor acorda pe toată durata anului în curs. Pentru societăţile comerciale existente la aceeaşi dată care nu realizează această limită minimă a cifrei de afaceri se va aplica principiul societăţilor comerciale nouînfiinţate.

Ce se va lua în calcul pentru cifra de afaceri

Cifra de afaceri luată în calcul este cea realizată pe bază de contract sau comandă şi acoperă, în cazul contractelor de execuţie, manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări, precum şi alte activităţi auxiliare necesare. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv producţia realizată şi nefacturată.

Cifra de afaceri luată în calcul se poate referi și la alte tipuri de contracte şi activităţi specifice destinate sectorului de construcţii, precum contracte de servicii, de furnizare.

Totodată, în activităţile specifice sectorului construcţii sunt incluse lucrări de întreţinere curentă şi/sau periodică a drumurilor, aşa cum sunt definite în Normativul privind întreţinerea şi repararea drumurilor publice Ind AND 554- 2002.

Determinarea procentului de 80% din cifra de afaceri

În calculul cifrei de afaceri pentru determinarea procentului de 80% se ia în considerare numai cifra de afaceri realizată pe bază de contract sau comandă din activităţi circumscrise codurilor CAEN prevăzute de OUG nr. 114/2018, cu toate modificările şi completările ulterioare.

În cazul în care societăţile comerciale au sucursale, filiale sau puncte de lucru în diverse zone teritoriale, calculul cifrei de afaceri se efectuează pe întreaga societate.

Cifra de afaceri totală realizată cumulat de la începutul anului pentru societăţile nou înfiinţate sau cifra de afaceri realizată cumulat pe anul anterior pentru societăţile comerciale existente, reprezintă suma veniturilor cumulate pe perioada de referinţă realizate din vânzarea de produse şi prestarea de servicii, evidenţiate potrivit Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, cu modificările şi completările ulterioare, sau, după caz, Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, cu modificările şi completările ulterioare, la care se va adauga sumele reprezentând:

a) veniturile din subvenţiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, înregistrate în contabilitate pe parcursul fiecărei luni de raportare;

b) soldurile lunare creditoare, înainte de transferul în contul de profit şi pierdere, ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse şi servicii în curs de execuţie, evidenţiate în contabilitate la sfârşitul lunilor de raportare în care se înregistrează sold creditor;

c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi producţia de investiţii imobiliare, înregistrate în contabilitate pe parcursul fiecărei luni de raportare.

Din cifra de afaceri astfel calculată, se scad sumele reprezentând soldurile lunare debitoare, înainte de transferul în contul de profit şi pierdere, ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse şi servicii în curs de execuţie, evidenţiate în contabilitate la sfârşitul lunilor de raportare în care se înregistrează sold debitor.

Stabilirea veniturilor din vânzarea de produse

La determinarea cifrei de afaceri, pentru stabilirea veniturilor din vânzarea de produse se iau în calcul numai veniturile realizate din vânzarea produselor finite, semifabricatelor, produselor reziduale şi a mărfurilor, obţinute din producţia proprie. Nu se iau în calcul veniturile din vânzarea de produse achiziţionate în scopul revânzării.

Calcularea cifrei de afaceri în luna de raportare

Cifra de afaceri se calculează, în luna de raportare, în condiţiile în care societăţile comerciale desfăşoară una sau mai multe dintre activităţile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute în OUG nr. 114/2018.

Ponderea de 80% a cifrei de afaceri din activităţile CAEN precizate în OUG nr. 114/2018 din cifra de afaceri totală se calculează ca raport între suma rezultată din calculul rezultat în urma aplicării acestei metodologii şi suma reprezentând cifra de afaceri totală, aşa cum rezultă din documentele contabile ale societăţii comerciale, înmulţit cu 100.

 

 

Citiți și:

Manopera pentru lucrari in constructii, mai scumpa in provincie

Dezvoltatorii vor cladiri tot mai inalte in Bucuresti

Un investitor strain continua sa lanseze noi proiecte rezidentiale in Bucuresti

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

 

Sus