Oferte locuri de munca top

Cum va fi modificata legea calitatii in constructii

Cererea tot mai ridicată de locuințe noi, precum și lacunele legislative, permit dezvoltatorilor să introducă pe piața imobiliară spații cu destinația de locuințe la standarde necorespunzătoare privind echiparea cu utilități care să răspundă condițiilor și exigențelor de calitate a vieții, punând în chiar pericol siguranța și viața locatarilor.

Așa și-au motivat un grup de parlamentari, atât de la putere, cât și din opoziție, inițiativa legislativă de modificare a Legii privind calitatea în construcții.

Proiectul a fost votat ieri de Senatul României, cu unele amendamente față de propunerea inițială. Modificările urmează să fie supuse și votului Camerei Deputaților.

Inițiatorii proiectului au arătat că în ultima perioadă au avut loc mai multe incendii la imobile cu destinația de locuințe, care nu aveau semnate procesele verbale de recepție la finalizarea lucrărilor de construcții și care nu aveau branșamente autorizate, adecvate și definitive, în acord cu destinația de locuire.

În fapt în ultimii ani au fost semnalate zeci de situaţii în care au avut loc incendii sau explozii soldate cu victime și pagube materiale, având drept cauză instalațiile improvizate și neadecvate, la care unii dezvoltatori imobiliari au recurs pentru a crea înșelător senzația că blocul dat în folosința locatarilor este branșat la utilități și poate oferi condiții normale și sigure de folosință,

Chiar dacă opinia publică a identificat investitorii, dezvoltatorii sau proprietarii acestor imobile drept vinovați morali, aceștia ascunzând starea de fapt a construcției și riscul la care se expun locatarii, actuala lege este lacunară în stabilirea responsabilităților și sancționarea faptelor. Motiv pentru care a fost inițiat proiectul de completare și modificare a Legii nr 10/1995 privind calitatea în construcții.

Construcțiile pot fi fară branșamente !

În mod cu totul surprinzător, și clar în favoarea dezvoltatorilor imobiliari, senatorii din Comisia pentru administrația publică au eliminat chiar amendamentul propus de includere a obligației legale privind realizarea și menținerea branșamentelor pe durata existenței construcțiilor.

Plenul Senatului a aprobat proiectul cu amendamentele propuse de comisia de specialitate. Astfel, a fost respins amendamentul care stipula obligația de realizare și menținere a branșamentelor adevate și definitive la rețelele de utilități: apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale, energie termică.

Va fi pedepsită utilizarea construcției înainte de recepția lucrărilor

Totuși, Senatul a votat amendamente prin care dezvoltatorii vor fi obligați să permită utilizarea construcției numai după admiterea recepției la terminarea lucrărilor de construcții pentru investițiile noi, cât și pentru intervențiile la construcțiile existente care nu au fost utilizate pe timpul execuției lucrărilor de construcții.

Această ultimă obligație este valabilă și pentru proprietarii de construcții.

Amenzi modice pentru nerespectarea legii

Conform proiectului votat de Senatori, vor fi aplicate amenzi între 20.000 lei și 40.000 lei pentru nerespectarea obligației de permite utilizarea construcției numai după admiterea recepției la terminarea lucrărilor de construcții, fapt valabil atât pentru investitori, cât și pentru proprietarii construcțiilor.

În același timp a fost eliminat amendamentul care stipula ca fapta de a permite locuirea înainte de recepția lucrărilor să fie sancționată cu confiscarea sumelor provenite din aceasta, sume care provin din promisiuni de vânzare-cumpărare, contracte de vânzare-cumpărare, închiriere, sau orice altă formă de a încasa un drept de folosință.

Art 5. din Legea nr 10/1995 privind calitatea în construcții

Pentru obținerea unor construcții de calitate sunt obligatorii realizarea și menținerea, pe întreaga durată de existență a construcțiilor, a următoarelor cerințe fundamentale aplicabile:

  1. Rezistență mecanică și stabilitate
  2. Securitate la incendiu
  3. Igienă, sănătate și mediu înconjurător
  4. Siguranță si accesibilitate în exploatare
  5. Protecție împotriva zgomotului
  6. Economie de energie și izolare termică
  7. Utilizare sustenabilă a resurselor naturale
  8. (Branșamente adecvate și definitive la rețelele de utilități: apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale, energie termică, dupa caz) – amendament eliminat de Senat

 

 

 

 

Citiți și:

6 blocuri cu cate 9 niveluri vor fi construite in provincie

Revizuirea solutiilor tehnice a redus numarul de poduri si pasaje pe un traseu

Bucuresti: Peste doua saptamani incepe construirea unui bloc cu 8 etaje

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.1/ martie 2019

Sus