Oferte locuri de munca top

Cum vom resimti impactul financiar al crizei covid

Analiștii financiari sunt mai pesimiști decât Guvernul în ce privește evoluția economiei românești în acest an, după cum arată cifrele pe care aceștia le preconizează pentru cursul de schimb valutar leu/euro, rata inflației, deficitul bugetului de stat și creșterea produsului intern brut.

În ceea ce privește prețurile imobiliarelor, peste 74% dintre participanții la sondajul CFA consideră că prețurile actuale ale proprietăților imobiliare din marile orașe sunt supraevaluate. Procentul este în creștere față de sondajul din luna trecută, când 69% dintre participanți considerau că aceste prețuri sunt supraevaluate.
Peste 95% dintre analiștii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuală, conform sondajului realizat de Asociația CFA România.

Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru cursul de schimb pentru orizontul de 6 luni este de 4,8991 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608 lei/euro.

În ce privește rata inflației pentru orizontul de 12 luni (iulie 2021/iulie 2020) valoarea medie estimată este de 2,33%.

Referitor la impactul economic al epidemiei de coronavirus, mai mult de jumătate dintre respondenți (53,3%) anticipează că acesta se va resimți puternic până în trimestrul I al anului viitor.

Analiștii financiari se așteaptă la un deficit al bugetului de stat de 8,4% în 2020, iar, tot în acest an, Produsul Intern Brut ar urma să scadă cu 4,4% față de nivelul din 2019.

Amintim că previziunile de vară ale Comisiei Europene indică o scădere de 6% a PIB-ului României.

Conform sondajului rata șomajului ar urmă să ajungă la 7,3% la finalul acestui an.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus