Oferte locuri de munca top

Cumparatorii de locuinte iau greu decizia de achizitie

Perioada dintre demararea căutării unei locuințe și luarea deciziei de achiziție este în prezent mult mai lungă decât anul trecut. Analiștii de la imobiliare.ro au observat o ”aparentă contradicție” între statisticile oficiale privind activitatea de tranzacționare cu datele despre cererea și oferta de locuințe din piață. Astfel, dacă volumul tranzacțiilor imobiliare încheiate la nivel național este mai mic decât în perioada similară a anului trecut, dar cererea pentru proprietăți rezidențiale de vânzare este mai ridicată decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce oferta este, dimpotrivă, mai scăzută. Această discrepanță poate fi explicată prin faptul că beneficiarii se decid mai greu, cred analiștii citați.

Cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare relevă că prețurile locuințelor aproape au stagnat, mai ales în marile orașe, în frunte cu Bucureștiul.

„În al doilea trimestru din 2019, cererea de locuințe (cumpărători care au interacționat direct cu vânzătorii prin intermediul portalului Imobiliare.ro) a cunoscut o creștere anuală de 14% în cele șase orașe mari. Credem că este o primă reacție pozitivă a cererii la temperarea creșterii prețurilor. Clienții sunt mai atenți la produsul achiziționat, își iau mai mult timp pentru informare și amână decizia de achiziție, deși proiectele aflate aproape de finalizare sunt mai scumpe. Dacă vor să rămână într-un anumit buget, cumpărătorii ar trebui să aleagă proiecte care au ca termen de finalizare anul 2020 sau 2021.”, a declarat Dorel Niță, Head of Data Imobiliare.ro

Ritmul de creștere a prețurilor locuințelor a fost de 1,6% în ultimul trimestru  din 2018 și, respectiv, la 0,8% în primele trei luni din 2019, în al doilea trimestru al acestui an a fost de numai 0,4%.

Stabilizarea prețurilor, mai pregnantă în București

Datele statistice relevă că tendința de temperare a ritmului scumpirilor este mai puternică în București. Astfel, dacă aici apartamentele au consemnat o scădere de 0,8% față de trimestrul anterior, în restul țării acestea s-au apreciat cu 1,4%.

Casele și vilele scoase la vânzare, însă, au cunoscut o scădere mai mare la nivel de Capitală (-1,6%) față de restul țării (-0,6%).

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, apartamentele sunt mai scumpe cu 2% în București și, respectiv, cu 3,8% în țară; casele și vilele, pe de altă parte, sunt cu 2% mai ieftine în Capitală, dar cu 3,5% mai scumpe în rest.

Cu excepția Bucureștiului, majoritatea marilor orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro au consemnat, trimestrul trecut, creșteri ale prețurilor apartamentelor – chiar dacă acestea nu au fost foarte mari.

Cel mai important avans, în cuantum de 1,7%, a fost cel din Brașov (unde s-a ajuns la o sumă medie cerută de 1.120 de euro pe metru pătrat util), pe următoarele locuri situându-se Timișoara (+1,2%, până la 1.210 euro pe metru pătrat), Iași (+0,8%, până la 1.000 de euro pe metru pătrat), Cluj-Napoca (+0,7%, până la 1.570 de euro pe metru pătrat) și Constanța (+0,2%, până la 1.140 de euro pe metru pătrat). În Capitală, pe de altă parte, pretențiile vânzătorilor au ajuns la o valoare medie de 1.310 euro pe metru pătrat.

Sfântu Gheorghe, cea mai mare scumpire la nivel național

La fel ca în ultimele trei trimestre, în T2 2019 au existat câteva reședințe de județ unde pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat sensibil mai mult decât la nivel național, dar și decât în marile centre regionale.

Pe primul loc în clasamentul național al scumpirilor se află, astfel, Sfântu Gheorghe, cu un avans de 8,9%, până la o medie de 760 de euro pe metru pătrat util. Capitala județului Covasna este urmată de Giurgiu, cu un plus de 6,3% în perioada analizată (până la 530 de euro pe metru pătrat), apoi de Slobozia (+5,7%, până la 700 de euro pe metru pătrat), Râmnicu Vâlcea (+4,9%, până la 860 de euro pe metru pătrat) și Călărași (+3,7%, până la 700 de euro pe metru pătrat).

Tot la nivelul reședințelor de județ ale țării au avut loc și câteva scăderi de preț, însă acestea au fost destul de reduse per ansamblu.

Cel mai mare declin a fost consemnat de apartamentele din Reșița, care s-au ieftinit cu 1,7% – fapt ce plasează orașul, din nou, pe primul loc în clasamentul celor mai accesibile locuințe, cu o medie de 500 de euro pe metru pătrat util.

O scădere de preț de 0,9% a avut loc în Craiova, unde apartamentele au ajuns la o medie de 1.080 de euro pe metru pătrat. De asemenea, pretențiile proprietarilor s-au mai diminuat în București, dar și în Târgu-Jiu (-0,4%, până la 970 de euro pe metru pătrat).

Cererea, oferta și tranzacțiile

Această evoluție a prețurilor a avut loc în contextul în care, față de perioada similară din 2018, volumul actual al cererii este, per ansamblu, cu 14% mai mare, iar tendința de creștere poate fi observată în toate marile centre regionale analizate.

În patru din șase orașe, avansul anual consemnat de acest indicator a fost de două cifre: cea mai mare diferență poate fi observată în Brașov (+25%), orașul de la poalele Tâmpei fiind urmat de București (+16%), Constanța (+13%), Timișoara (+10%). În Cluj-Napoca și Iași, pe de altă parte, au avut loc creșteri de sub 10%, mai exact +7% și, respectiv, +6%.

În aceleași centre regionale poate fi observat un declin al ofertei față de perioada similară din 2018, aceasta fiind cu 7,3% mai mică decât în urmă cu 12 luni. Scăderi din acest punct de vedere au avut loc în cinci din șase orașe, anume în Iași (-10,2%), București (-10,1%), Cluj-Napoca (-6,3%), Brașov (-3,9%) și, respectiv, Timișoara (-3%). Ca și în ultimele două trimestre, excepția de la regulă este reprezentată de Constanța, unde oferta de locuințe este ușor mai mare decât în urmă cu 12 luni, respectiv cu 0,8%.

 

 

Citiți și:

Ce criteriu de evaluare va conta in alegerea expertilor

Investitii de peste 2 mil euro in sudul tarii

Bani europeni pentru modernizarea si extinderea unui spital

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

Sus
Translate »