Oferte locuri de munca top

Dezvoltatorii si constructorii ar putea plati avansul pentru casele tinerilor

Constructorii și dezvoltatorii imobiliari ar trebui să îi ajute pe tineri să își achiziționeze locuințe, după cum cred senatorii. Senatul a adoptat ieri proiectul de lege prin care ar urma să fie creat Fondul de solidaritate ”Locuințe pentru tinerii români”. Proiectul a trecut de Senat cu 76 voturi pentru, 30 voturi împotrivă și 21 de abțineri și a fost înaintat la Camera Deputaților pentru dezbatere.

Viitorul fond de solidaritate îi va ajuta pe tinerii sub 35 de ani, căsătoriți, care pot să-și achiziționeze o locuință în rate, dar nu au posibilitatea să achite avansul.

Sumele necesare pentru avans ar urma să fie  asigurate de către societățile comerciale încadrate la codurile CAEN 4110 – Dezvoltare (promovare) imobiliară și 4120 – Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Societățile din aceste domenii, care vor avea un profit brut minim de 1.000.000 lei, vor transfera 1% din acesta către Fondul de Solidaritate. Sumele transferate vor fi cheltuieli deductibile.

Măsura se va aplica mai degrabă constructorilor decât dezvoltatorilor imobiliari. Aceștia din urmă lucrează, de regulă, prin societăți înmatriculate în paradisuri fiscale iar, în mare parte, profiturile sunt declarate acolo unde beneficiază de un regim de impozitare redus.

Valurile create de propunerea legislativă

Deși propunerea legislativă a avut numai avize favorabile din partea comisiilor de specialitate ale Senatului, au fost ridicate mai multe probleme.

Astfel, propunerea nu este însoțită de o fundamentare din punct de vedere financiar, nu precizează câte firme au avut un profit peste 1 milion de lei în ultimii cinci ani și câte familii de până în 35 de ani sunt în România, au atras atenția reprezentanți ai sindicatelor și ai societății civile.

De asemenea, inițiativa nu menționează dacă pentru stabilirea specialiștilor în mediul rural se menține limita de vârsta de 35 ani. În contextul în care în mediul rural nu s-au construit locuințe ce pot fi achiziționate de aceștia, ar trebuie introdusă posibilitatea achiziționării unui teren pentru construcția unei case.

Totodată, nu sunt prevăzute condițiile de rambursare a sumelor pentru avans.

Din formularea textului, reiese ca 1% ar fi cotă din profit brut, înainte de impozitare, însă nu firmele private ar trebui să susțină cu fonduri din profit un program al statului, instituindu-se astfel noi obligații în sarcina acestora pentru îndeplinirea unei politici publice. În plus, se instituite în mod discriminatoriu o nouă taxă în sarcina agenților economici.

Fondul de solidaritate

Condițiile de creditare ce trebuie îndeplinite vor fi cele presupuse de programele de finanțare de tip Noua Casă sau pe cele presupuse de creditarea directă, prin bancă.

Conform proiectului, avansul achiziției de locuință, contractat prin Fondul de solidaritate nu poate fi mai mare de 15% din prețul imobilului sau 15.000 euro. Avansul se va achita în contul vânzătorului imobilului la data autentificării contractului de vânzare-cumpărare.

Alocarea sumelor ar urma să se facă printr-un algoritm, în care existența primului copil/a unei sarcini în evoluție va avea o pondere importantă, iar familiile cu minimum doi copii vor avea prioritate.
Prioritate ar urma să aibă și tinerele familii care se stabilesc în mediul rural și în care cel puțin unul din membri este specialist din următoarele categorii profesionale: medici sau asistenți medicali, cadre didactice, zootehniști, agronomi, și absolvenți de institut teologic, care urmează să întemeieze sau să preia parohii.

Inițiatorii proiectului de lege estimează că astfel va fi stimulată ’’întinerirea” localităților din mediul rural, prin asigurarea unor condiții mai atractive de viață pentru specialiștii aflați la început de carieră, cât și la revigorarea activităților agricole în fermele familiale, multe dintre aceste fiind abandonate din cauza lipsei forței de muncă.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

Sus