Oferte locuri de munca top

Fabricile de ciment, o solutie pe termen lung in gestionarea deseurilor in Romania

CIROM, patronatul din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România a prezentat autorităților centrale și locale o soluție cu privire la problema deșeurilor în România și rolul fabricilor de ciment în gestionarea corectă a acestora.

Soluția cu privire la problema deșeurilor se referă la co-procesarea deșeurilor în fabricile de ciment, care include reciclarea conţinutului mineral al deşeurilor simultan cu valorificarea energetică a acestora. Prin co-procesare, deşeurilor li se dă o nouă viaţă, ele se transform înresurse alternative de material şi/sau energie pentru procesul de fabricaţie a cimentului.

Prin transformarea deșeurilor în resurse, în cadrul celor 7 fabrici de ciment din România a fost propusă creșterea eficienței resurselor naturale și reducerea consumului de materii prime și combustibili fosili.

Co-procesarea – un proces unic, care asigură simultan reciclarea și valorificarea energetică a deșeurilor în cuptoarele din fabricile de ciment – trebuie să fie recunoscută și încurajată prin cadrul de reglementare

Co-procesarea contribuie la atingerea țintelor de reciclarela nivel național, la  reducerea emisiilor de CO2 (dioxid de carbon) și la evitarea depozitării deșeurilor

Fabricile de ciment din România investesc de peste 100 de milioane de euro în echipamente performante pentru pre-tratarea și co-procesarea deșeurilor.

Prevenirea generării de deșeuri

În prezent, o mare parte din deșeuri sunt depozitate, lucru care reprezintă o amenințare pentru generațiile viitoare.

„ Pe lângă măsurile precum prevenirea generării și reducerii cantităților de deșeuri, este necesară colectarea separată a deșeurilor care totuși se generează, astfel încât conținutul încă util al deșeurilor să poată fi recuperate prin reciclare şi alte operațiuni de valorificare. Un exemplu în acest sens este co-procesarea lor în fabricile de ciment”, a declarat Mihai Rohan, Președinte CIROM.

Problema gestionării deșeurilor care nu au fost colectate separate poate fi rezolvată prin sortare și tratare în instalații dedicate, unde sunt separate pe sorturi și sunt direcționate în principal către reciclare. Anumite tipuri de deșeuri (precum hârtie, plastic, deșeuri textile, lemn, cauciuc) care nu mai pot fi reciclate, sunt direcționate spre co-procesare în fabricile de ciment. Deșeurile care nu pot fi nicireciclate, nici co-procesate, se elimină prin depozitare sau prin incinerare fără recuperare eficientă de energie. Eliminarea este însă ultima opțiune recomandată în ierarhia deșeurilor.

Ce înseamnă concret co-procesarea deșeurilor în fabricile de ciment?

Co-procesarea deșeurilor este un proces sigur, recunoscut și reglementat prin lege la nivel european. Toate fabricile de ciment din România dețin autorizații integrate de mediu prin care pot co-procesapeste 100 de tipuri de deșeuri industrial și menajere sortate, în condiții specific privind trasabilitatea deșeurilor și monitorizarea emisiilor. Pentru a fi acceptate spre co-procesare, toate deșeurile sunt supuse unor analize complexe, în laboratoare performante, lucru care asigură astfel respectarea cerințelor de mediu, a condițiilor de sănătate și securitate, precum și a cerințelor de calitate a proceselor și a produsului final – cimentul. În cadrul acestui proces, emisiile sunt strict controlate, similar sau inferioare emisiilor generate prin arderea combustibililor tradiționali.

Co-procesarea, practicăre cunoscută de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană recunoaște co-procesarea ca una dintre cele mai bune  practici de eficientizare a resurselor. Industria cimentului, prin cuptoarele de clincher, oferă condiții optime pentru tratarea deșeurilor în deplină siguranță. Mai mult, toate fabricile de ciment din România au realizat investiții de peste 100 de milioane de euro în echipamente performante specializate pentru manipularea, dozarea, alimentarea, pre-tratarea și co-procesarea deșeurilor. În plus,  sunt implementate și certificare sisteme de management integrat calitate mediu-sănătate și securitate.

 

Pentru mai multe informații despre co-procesarea deșeurilor în fabricile de ciment vizionați  https://www.youtube.com/watch?v=kGrE_azs8KE.

Sus