Oferte locuri de munca top

Fapte penale la 8 dintre Inspectoratele Judetene in Constructii

În urma acțiunilor de control, Corpul de Control al Primului-Ministru a constatat posibile fapte de natură penală la opt Inspectorate Județene în Construcții din țară, potrivit Raportului pe anul 2016 al CCPM.

Astfel, în anul 2016, Corpul de Control a întocmit documentații cu fapte de relevanță penală pentru Inspectoratele Județene în Construcții din următoarele regiuni: Iași, Prahova, Timiș, Vâlcea, Ialomița, Argeș, Dâmbovița și Inspectoratul Regional în Construcții București-Ilfov.

Rapoartele de control au fost trimise către Parchetele abilitate și, după caz, către Curtea de Conturi sau către Ministerele implicate în dosare.

Nici Compania Națională de Investiții sau Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților n-au scăpat de controalele CCPM.

Cele două au fost suspectate de zeci de fapte de natură penală, după cum se arată în raportul activității Corpului de Control în anul 2016. Precum și în cazul inspectoratelor de construcții, rapoartele întocmite de CCPM au fost înaintate organelor abilitate.

De asemenea, CCPM a constatat deficiențe administrative pentru alte patru Inspectorate Județene în Construcții -Constanța, Cluj, Mureș și Brașov – precum și pentru Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Dacă în ultimul caz dosarul a fost înaintat către ANCPI, celelalte rapoarte au ajuns la Curtea de Conturi, la Inspectoratul de Stat în Construcții și la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, sub vechea denumire a instituției, a intrat și ea în atenția Corpului de Control pentru modul în care a elaborat documentația pentru varianta de ocolire a orașului Suceava. Dosarul a fost înaintat către Ministerul Transporturilor.

În anul 2016, Corpul de Control al Primului-Ministru a finalizat 79 de acțiuni de control și documentare, fiind întocmite 81 de documente în acest sens, cu privire la activitatea unor ministere, autorități publice centrale, instituții publice, societăți naționale, precum și companii naționale, societăți cu capital majoritar sau integral de stat, regii autonome, precum și autorități ale administrației publice locale.

Principalele constatări menționate în rapoarte de control au relevat următoarele aspecte:
* atribuirea și încheierea unor contracte de achiziție publică cu încălcarea dispozițiilor legale;
* exercitarea defectuoasă a atribuțiilor în legătură cu execuția bugetului de venituri și cheltuieli;
* plata contravalorii unor bunuri, serivii sau lucrări fără ca aceasta să fi fost livrate/prestate/executate sau fără a se verifica realitatea furnizării bunurilor, prestării serviciilor sau executării lucrărilor;
* nerealizarea/realizarea necorespunzătoare a unor obiective de investiții finanțate din bugetul de stat;
* nerespectarea normelor legale și/sau a normelor interne în procesul de inițiere, elaborare, avizare, prezentare și adoptare a unor acte normative;
* disfuncționalități cu privire la organizarea și funcționarea entităților controlate, precum și neîndeplinirea atribuțiilor de către persoanele care au asigurat conducerea unor entități controlate;
* nerespectarea prevederilor legale în ceea ce privește constituirea și utilizarea fondurilor;
* nerespectarea prevederilor legale referitoare la gestionarea resurselor umane.

 

 

Revista –    Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia aprilie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus