Oferte locuri de munca top

Fara masuri urgente, sectorul de constructii nu va iesi din recesiune in 2019

Pentru ca sectorul de construcții să poată ieși anul viitor din recesiune tehnică și să își joace rolul de sector de importanță națională strategică, Guvernul, Parlamentul și Președinția trebuie să își asume să promoveze o serie de măsuri cu caracter de urgență, în parteneriat cu organizațiile patronale și profesionale din România, susține Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), membră a UGIR și membră a FIEC.

Radiografia actuală a contextului economico-social evidențiază o serie de riscuri și vulnerabilități pentru sectorul de construcții din România:

 1. Declinul major al investițiilor publice (naționale, locale și comunitare) din ultimii 2 ani;
 2. Riscul potențial al declanșării unei noi crize financiare internaționale;
 3. Riscul potențial al condiționării disponibilității resurselor financiare comunitare de respectarea statutului de drept;
 4. Dificultăților semnificative suportate de constructori din cauza absenței unui mecanism de revizuire dinamică a prețurilor în contracte;
 5. Extinderea periculoasă a sub-bugetării contractelor de execuție de lucrări publice;
 6. Problemelor pe care constructorii le întâmpină din partea entităților achizitoare în planul efectuării recepțiilor pe lucrări;
 7. Modificărilor frecvente în materie de legislație primară și secundară pe achiziții publice;
 8. Implementării cu întârzieri inacceptabile a Master Planului General pentru Transport;
 9. Menținerii pozițiilor abuzive ale entităților achizitoare cu capital public în materie de condiții contractuale, caiete de sarcini, etc.
 10. Amplificării efectelor negative ale crizei de personal calificat/necalificat pentru activitățile specifice sectorului de construcții;
 11. Concurenței neloiale promovate de Primăria Municipiului București prin companiile municipale sau de către alte autorități cu capital public;
 12. Absența progresului în planul promovării unor proceduri clare de certificare a capabilităților operatorilor din sectorul de construcții, precum și în elaborarea Codului Urbanismului și Construcțiilor;

 

În consecință, ARACO solicită decidenților politici și în mod special Guvernului României, Parlamentului și Președinției următoarele măsuri cu caracter de urgență, care să contribuie la relansarea dinamică a acestui sector de activitate de importanță strategică:

 1. Promovarea și asumarea începând cu 2019 a finanțărilor publice necesare pentru infrastructurile de transport, rutier și cale ferată, de energie, de mediu, învățământ și de servicii medicale!
 2. Aprobarea prin Proiectul de buget pentru 2019 a sumelor necesare finanțării proiectelor de interes național, regional și local.
 3. Promovarea prin legislația secundară/terțiară a unor mecanisme clare de revizuire dinamică a prețurilor la contractele în execuție, cât și la contractele de lucrări viitoare.
 4. Efectuarea cu celeritate a tuturor recepțiilor finale/parțiale în condițiile legale în vigoare, cu eliberarea corespunzătoare a garanțiilor constituite.
 5. Semnarea, asumarea și implementarea a Pactului pentru infrastructură în România propus partidelor politice de Coaliția pentru Dezvoltarea României cu susținerea ARACO și ARIC.
 6. Implementarea și monitorizarea dinamică a implementării Master Planului General pentru Transport.
 7. Asigurarea că entitățile publice sau companiile deținute de stat nu beneficiază de avantaje ilegitime pentru proiectele de lucrări pe care le promovează și gestionează!
 8. Convenirea și promovarea unor politici publice în materie de salarizare în construcții astfel încât printr-o fiscalizare inteligent adaptată să poată fi asigurate niveluri de salarizare nete în manopera directă și indirectă competitive care să permită stabilizarea forței de muncă precum și atragerea de resurse umane suplimentare.
 9. Finalizarea în 2019 a cadrului legal pentru certificarea operatorilor din construcții în baza Legii nr.10/1995 – a Calității în Construcții actualizate.
 10. Clarificarea urgentă a mecanismelor legate de aplicarea split TVA.
 11. Relansarea negocierilor pentru convenirea și promovarea Codului Urbanismului și Construcțiilor.
 12. Înființarea unei structuri guvernamentale distincte cu atribuții metodologice și de reglementare directe în ceea ce privește activitățile specifice sectorului de construcții.

 

 

 

Citiți și:

A fost scos la licitatie proiectul de construire a 246 apartamente in Capitala

Important pasaj rutier va fi realizat cu peste 70 mil lei

Aproape 108 milioane lei ar putea fi investiti in reabilitarea unui drum judetean

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus
Translate »