Oferte locuri de munca top

Impotriva pretului cel mai scazut in evaluari

Dana Ababei, președinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR)

Piața evaluărilor imobiliare este afectată de practicarea criteriului „prețul cel mai scăzut” în cadrul licitațiilor pentru alegerea evaluatorului, dar și de realizarea unor evaluări de slabă calitate de către evaluatori neautorizați, susține Dana Ababei, președinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

În prezent, adesea evaluatorii sunt selectați după criteriul “prețul cel mai scăzut”, fiind ignorate criteriile calitative precum experiența în evaluarea categoriei de bunuri vizate.

“În următorii ani vrem să informăm că prețul cel mai scăzut nu este un criteriu normal în alegerea evaluatorului, iar deserviciile sunt mult mai mari decât avantajele”, afirmă doamna Ababei.

Pe de altă parte, beneficiarii trebuie să specifice evaluatorului în ce scop este realizată evaluarea, pentru că valoarea de impozitare a unei proprietăți imobiliare este diferită de valoarea de piață, realizată în scopul tranzacționării, și valoarea contabilă, realizată pentru raportările financiare. Diferă și modul în care este prezentată informația în raportul de evaluare. De exemplu, proprietatea evaluată pentru garanția bancară este identificată prin numărul cadastral, în timp ce proprietatea evaluată pentru raportare financiară este identificată prin numărul de inventar. Altfel, evaluatorul poate realiza o evaluare corectă procedural, dar nepotrivită pentru scopul urmărit, explică președintele ANEVAR.

Totodată, în piață încă sunt domenii în care evaluările sunt făcute de persoane neautorizate, în special dintr-o necunoaștere a normelor legale de către beneficiari. Ca rezultat, pot să apară diferențe mari între rapoartele și valorile prezentate de persoane neautorizate și cele realizate de evaluatori autorizați conform legii. Consecințele ajung să le suporte în cele din urmă tot baneficiarii lucrării, subliniază doamna Ababei.

”Un obiectiv cheie pe care mi-l propun este o comunicare cât mai bună cu instituțiile statului dar și cu cetățenii în general pentru a face cunoscut faptul că Ordonanţa nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor este obligatorie pentru toate persoanele implicate în activitatea de evaluare, nu numai pentru evaluatorii autorizaţi”, spune președintele ANEVAR.

Dana Ababei a preluat mandatul de preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România pentru o perioadă de doi ani. Ea îl înlocuiește astfel pe Daniel Manațe, preşedintele ANEVAR în perioada 2016-2017.

 

Citiți și:

Cum se extinde unul dintre cele mai mari proiecte rezidentiale din tara

Proiect de peste 149 mil euro pentru o conducta de aductiune

Amplu proiect imobiliar in pregatire pe un teren de peste 100 mii mp

Blocuri de locuinte sociale vor fi construite cu peste 6 mil euro

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus