BERGERAT

Inca o autostrada pentru Romania: Autostrada Nordului

LaEPSON DSC picture rând, după trei autostrăzi propuse în ultima perioadă de către parlamentari spre a fi construite, se află Autostrada Nordului. Aceasta în urma unei propuneri din partea unui grup numeros de parlamentari din toate partidele. Proiectul este în prezent înregistrat la Senat pentru dezbatere.

Inițiativa legislativă propune ca, prin lege, să se aprobe executarea obiectivului de investiții Autostrada Nordului, pe ruta: Vama Petrea – Satu Mare – Baia Mare – Dej -Bistrița – Vatra Dornei – Suceava.

Inițiatorii proiectului de lege susțin că existența unei autostrăzi care să lege peste 2 milioane și jumătate de cetățeni din Ardeal cu Occidentul va contribui semnificativ la dezvoltarea sustenabilă a României pe termen lung, prin creșterea conectivității intermodale între regiuni, accesul populației și al mediului de afaceri la rețeaua de transport și susținerea dezvoltării regiunilor cu potențial de creștere economică.

Această inițiativă este motivată și de faptul că în Master Planul General de Transport al României, pentru municipiul Bistrița este prevăzută realizarea unui drum expres de abia în perioada 2027 – 2030, care ar lega județul Bistrița-Năsăud de Dej.

Dejul, la rândul său, ar putea fi legat de Turda și Halmeu prin același drum în perioada 2030 – 2032. Având în vedere perioada extinsă de timp, prin noul proiect legislativ acest interval este redus semnificativ.

Autostrada Nordului ar urma să fie finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe și din fonduri europene.

Termenul de execuție este prevăzut să fie de patru ani de la data intrării în vigoare a legii.

În prezent, încă trei autostrăzi sunt prevăzute pentru a fi construite: două autostrăzi se află în stadiu de proiect de lege (Brașov – Bacău și  București – Brașov) în timp ce Autostrada Unirii a primit recent un vot final din partea plenului Camerei Deputaților, fiind înaintată spre promulgare la Președinție.

 

 

Citiți și:

Cele mai mari proiecte imobiliare ale anului 2019

Un proiect cu circa 200 de apartamente va demara anul viitor

Pas important pentru realizarea unei sosele de centura

Proiect pentru construirea unui magazin si a unor cladiri de locuinte, in pregatire

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus
Translate »