Oferte locuri de munca top

Industria noastra a iesit partial din depresiune

Sectorul industrial din România a avut o evoluție bună în luna septembrie, ieșind parțial din depresiune. Potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP și SNSPA, revenirea s-a produs mai mult pe seama cererii interne decât a comenzilor pentru export.

Potrivit analiștilor, exportul pare anemic, probabil pe fondul încetinirii activităţii manufacturiere din Germania şi din alte ţări occidentale. Pe de altă parte, spun ei, impactul activităţii industriale asupra inflaţiei şi a pieţei muncii rămâne negativ.

O altă concluzie a Barometrului este că, în septembrie, starea de spirit în rândul firmelor nu s-a modificat esenţial faţă de luna august, dar managerii par a fi puţin mai optimişti.

Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

PRODUCŢIA

Volumul producţiei a ieşit din contracţie şi a urcat la 58 de puncte în zona de creştere. Acest nivel n-a mai fost atins din luna mai.

Stocurile au crescut puţin până la 47 de puncte, dar de câţiva ani buni ele se află aproape permanent în contracţie.

CEREREA

Comenzile noi s-au înviorat; indicatorul a crescut de la 45 în august la 58 în septembrie. Această creştere e susţinută îndeosebi de cererea internă, care s-a intensificat, probabil şi pe fondul încheierii vacanţei de vară.

Comenzile pentru export trenează. În luna august, erau la 43 de puncte în contracţie, iar în septembrie au urcat numai până la 50, adică până la graniţa între contracţie şi expansiune.

Importurile de materii prime au crescut însă mai viguros, de la 49 în august la 56 în septembrie.

FORŢA DE MUNCĂ

Numărul de salariaţi continuă să rămână contractat în luna septembrie, la 48 de puncte faţă de 44 în august. În ultimele 12 luni, media indicatorului de angajare a oscilat în jurul a 47 de puncte în interiorul zonei de contracţie, ceea ce înseamnă că în ultimul an industria nu a creat locuri noi de muncă.

COSTURI ŞI VENITURI

Costurile de producţie rămân ridicate. În septembrie indicatorul s-a aflat la 66 de puncte în zona de expansiune, la fel ca în august. Costurile ridicate explică parţial rata scăzută a ofertei de muncă în industrie şi ar putea avea o legătură cu menţinerea inflaţiei peste nivelul dezirabil.

Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au coborât puţin faţă de august, de la 55 la 52, probabil în contextul în care au scăzut exporturile unde preţurile sunt mai mari şi a crescut proporţia comenzilor interne unde preţurile sunt mai reduse.

AŞTEPTĂRILE

Indicatorul global de încredere a managerilor s-a îmbunătăţit puţin în septembrie, urcând la 58 de puncte faţă de 55 în august. Probabil, pe fondul confirmării aşteptărilor adaptative, în sensul că managerii se aşteptau ca activitatea să crească la încheierea sezonului de vacanţă, ceea ce s-a şi întâmplat în septembrie. Confirmarea aşteptărilor pe termen scurt produce un plus de încredere în evoluţiile pe termen lung.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametri au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă.

 

 

 

Citiți și:

Turn cu 18 niveluri, locuinte si birouri, in autorizare in provincie

Este in pregatire un amplu proiect imobiliar pe un teren de peste 9 ha

Mare ansamblu mixt, in pregatire in nordul Capitalei

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus
Translate »