Erdbewegung-Osteuropa

Investitori din tot mai multe tari, atrasi de castigurile de pe piata noastra imobiliara

Analiza provenienței capitalului alocat pentru achiziții de proprietăți în România arată o continuare a diversificării investitorilor intrați pe piața imobiliară din țara noastră. ”Anul trecut, activele locale au atras capital sud-african, românesc, american, maghiar și din Orientul Mijlociu, iar în acest an, ne așteptăm ca Europa de Vest și Israelul să reprezinte principalele surse”, spun consultanții imobiliari de la JLL.

Morgan Stanley, Indotek, CFH și White Star sunt printre investitorii noi care au realizat achiziții in 2019 în România.

Având în vedere tranzacțiile aflate în curs de finalizare, pentru acest an consultanții imobiliari preconizează o revenire în forță a Bucureștiului. Capitala ar putea atrage peste 80% din volumul total de investiții, față de 48% anul trecut. Orașele secundare, care în 2019 au devenit mai interesante pentru investitori, vor scădea ca pondere deoarece există un număr mai redus de proiecte disponibile la vânzare în prezent.

”În 2020, clădirile de birouri vor reprezenta cea mai lichidă clasă de active imobiliare. Mai mult, ne așteptăm la o creștere a ponderii în total tranzacții spre 80%, de la 60% anul trecut”, spun consultanții de la JLL.

De remarcat, evoluția sectorului hotelier, care devine din ce în ce mai activ și unde  și în 2020 sunt estimate noi tranzacții, Aceasta în contextul în care în ultimii trei ani au fost finalizate nu mai puțin de 11 vânzari de hoteluri, atât în București, cât și în orașele secundare.

”În total, tranzacții de peste 700 de milioane de euro sunt în faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul să depășească 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor 6 ani”, a declarat Andrei Văcaru, head of Capital Markets JLL România.

Acest lucru demonstrează interesul crescut al investitorilor pentru piața imobiliară locală, chiar dacă anul trecut volumul tranzacțiilor a fost de doar 683 milioane de euro, sub estimările inițiale. Volumul tranzacțiilor înregistrat anul trecut a fost influențat de procesele lungi de analiză a proiectelor, cumpărătorii fiind în continuare foarte atenți la investițiile pe care le fac în România.

Apetitul crescut al investitorilor se reflectă și în evoluția yieldurilor în ultimele 12 luni, care au scăzut cu 25 de puncte de bază pe segmentele de birouri și industrial, până la 7%, respectiv 8%. Tendința va continua și în acest an și este în ton cu ceea ce se întâmplă în regiune.

”Diferențele de randament dintre România și Polonia sau Cehia ajung până la 275 puncte de bază pentru proprietăți comparabile, ceea ce înseamnă că prețurile de pe piața locală sunt semnificativ mai mici comparativ cu regiunea, făcând investițiile în România tot mai atractive”, a explicat Andrei Văcaru.

 

 

 

Citiți și:

Un mare combinat industrial se extinde cu noi spatii de productie si depozitare

Peste 170 de unitati locative, in a doua etapa a unui ansamblu rezidential

Nou proiect rezidential, in zona de nord a Bucurestiului

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus
Translate »