Oferte locuri de munca top

Investitorii imobiliari, aproape jumatate dintre cumparatorii de apartamente

Tot mai mulți dintre cumpărătorii de apartamente pe piața imobiliară din București sunt investitori, persoane care dispun de fonduri bănești pentru care vor să obțină câștiguri mai mari decât dobânzile bancare.

Brokerii imobiliari sunt de părere că în prezent mulți investitori sunt interesați chiar să construiască locuințe în scopul vânzării, caz în care profiturile sunt mult mai mari decât cele obținute din încasarea chiriilor. Astfel că anul trecut au crescut mai mult achizițiile de terenuri față de cele făcute de investitorii care au cumpărat unu – două apartamente.

Cei care aleg să construiască reprezintă totuși doar 10% din totalul investitorilor imobiliari, după cum crede Bogdan Șerban, broker la SBS Real Estate. Mai mult, el este de părere că vârful achizițiilor imobiliare din România a fost în anul 2017, ca urmare a dezvoltărilor rezidențiale demarate în 2014 – 2015.

După cum crede brokerul imobiliar Laura Gugu, în afara celor care cumpără locuințe accesând credit prin programul Prima Casă, ceilalți sunt investitori imobiliari care cumpără cu scopul de a-și investi banii.

La rândul său, Giselle Bolat, broker Arka Blue, este de părere că investitorii imobiliari au ajuns să reprezintă în prezent aproximativ 50% dintre cumpărătorii de apartamente. Față de anul anterior numărul lor a crescut cam cu 5%, după cum apreciază Bogdan Șerban.

Ponderea investitorilor în rândul cumpărătorilor diferă de la un segment imobiliar la altul. Dacă vorbim de segmentul rezidențial, ponderea nu depășește 50% dar există un apetit din ce în ce mai mare pentru investiții în terenuri, spații comerciale și conversii de clădiri, este de părere Dan Bunescu, Senior Real Estate Broker la Espaco Investment.

În ultimii ani, numărul celor ce investesc în imobiliare banii obținuti din business-urile lor de bază, este din ce în ce mai mare. Influentați și de scăderea dobânzilor la depozitele bancare, aceștia își reorientează economiile și profiturile către investiții imobiliare de diferite tipuri. Dan Bunescu  observă că,  în general, bucureștenii caută să investească în apartamente între 40 și 80 de mp.

În schimb, Florin Ganciu, broker la Smart Up Solution, crede că evoluția investițiilor imobiliare din București este constanta, la fel ca anul trecut: ”Se tot așteaptă o criză, dar se continuă să se construiască mult”.

Adrian Piciu, broker la Winer Imob, este de părere că în Capitală au crescut investițiile imobiliare în scopul oferirii spre închiriere, tendință mai evidentă în sectoarele 4, 5 și 6. În schimb, el crede că în centrul Capitalei se observă o tendință de stagnare a investițiilor de acest tip.

70% dintre investitorii pe piața imobiliară din București caută apartamente cu două camere

Investitorii cu o putere de cumpărare mai mică preferă să achiziționeze de cele mai multe ori apartamente cu două camere pe care apoi vor să le închirieze. Suma medie investită de micii investitori imobiliari este de circa 150.000 – 200.000 de euro.

Bogdan Șerban estimează că cei care cumpără apartamente cu două camere reprezintă aproximativ 70% din investitori, restul alegând să cumpere apartamente cu trei camere sau foarte rar garsoniere.

Investitorilor care dispun de o sumă mai mare de bani Adrian Piciu le recomandă să cumpere mai multe apartamente în locul unuia singur de lux. Astfel, câștigurile din închirierea acestora vor fi mai mari.

Brokerii imobiliari spun că în timp ce persoanele fizice preferă să cumpere unu-două apartamente, persoanele juridice investesc în portofolii de apartamente sau chiar își construiesc propriile ansambluri de locuințe.

După cum apreciază Giselle Bolat, marii dezvoltatori care își construiesc propriile ansambluri nu vând integral locuințele construite, ci păstrează un număr de apartamente pe care le închiriază, devenind importanți investitori imobiliari.

Ce fel de apartamente vor investitorii imobiliari

Unul dintre cele mai importante criterii în baza căruia investitorii aleg un apartament este accesibilitatea zonei din punct de vedere al traficului. Dacă își doresc apartamente lângă metrou, trebuie să își asume faptul că nu sunt la standardele celor de lux și necesită imbunătățiri.

De asemenea, compartimentarea apartamentelor reprezintă un criteriu de selecție, investitorii preferă apartamente decomandate fiind mai ușor de închiriat.

În cea mai mare parte, investitorii imobiliari preferă apartamentele nemobilate și cu renovări minime. De cele mai multe ori aceștia renovează locuințele după propriile lor standarde. Tot datorită faptului că investitorii renovează apartamentele, unii preferă să cumpere apartamente vechi pe care le transformă după propriile cerințe. Investitorii străini sunt mult mai deschiși la achiziții de apartamente situate în blocuri mai vechi de 50 de ani. Majoritatea sunt renovate cu ajutorul unor designeri și finisaje high end pentru închirieri în regim hotelier, mai spune Dan Bunescu.

În ceea ce privește vilele, acestea încă nu atrag foarte mulți investitori imobiliari.

Cu toate acestea, Adrian Piciu a remarcat faptul că cei care aleg totuși să investească în achiziționarea unei vile preferă să cumpere o casă situată într-o zonă foarte bună pe care o renovează și ulterior o vând la un preț care le asigură profit foarte bun.

Dan Bunescu a observat că există totuși o nisă a persoanelor care cumpără vile pentru a le renova și apoi să le închirieze firmelor care își doresc un spațiu reprezentativ.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus