Oferte locuri de munca top

La cat a ajuns salariul mediu in constructii

Salariul mediu în sectorul construcțiilor a continuat să crească în luna august mai accelerat decât media la nivel național. Astfel, în sectorul construcțiilor, salariul mediu net a fost în luna august de 2963 lei/angajat, mai mare cu peste 48% față de cel din luna august a anului trecut, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică.

Procentul mare de creștere a fost generat și de intrarea în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019 a unor facilități fiscale pentru angajații din sectorul construcțiilor.

În același timp, la nivelul întregii economii, în luna august 2019, câştigul salarial mediu nominal net a fost 3044 lei, fiind mai mare cu peste 14% comparativ cu luna august a anului precedent.

Totodată, în construcții, salariul mediu brut a fost de 4000 lei/angajat, mai mare cu 20% față de cel din august 2018. Iar, salariul mediu brut la nivelul întregii economii a fost în august de 4981 lei, mai mare cu 12% față de cel din luna august a anului trecut.

În luna august 2019, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net față de luna precedentă, s-au înregistrat după cum urmează:

– cu 14,7% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 10,1% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;

– între 5,0% şi 9,0% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), alte activităţi industriale n.c.a., tăbăcirea şi finisarea pieilor, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea produselor textile, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea altor mijloace de transport, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice);

– între 3,5% şi 4,5% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, alte activităţi extractive, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea echipamentelor electrice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net în august 2019 față de luna precedentă s-au înregistrat după cum urmează:

– cu 7,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;

– între 2,0% şi 5,0% în transporturi pe apă, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, activităţi de editare, fabricarea băuturilor.

 

 

 

Citiți și:

Montajul placilor ceramice, mai scump anul acesta

40 mil euro pentru reabilitarea si extinderea unui spital

Aproape 3 mii mp de spatii noi de depozitare si birouri  

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus
Translate »