Oferte locuri de munca top

La noi salariile mici sunt supraimpozitate

România are cel mai mare cost fiscal pentru un angajat cu salariul minim din Uniunea Europeană, după cum se arată în Ghidul privind detașarea internațională a lucrătorilor, realizat de KPMG România.

Studiul relevă faptul că România are cel mai ridicat cost fiscal pentru angajat (40,85% –  calculul efectuat pentru industria construcțiilor, presupunând că nu se pot aplica scutirile de impozit și contribuții sociale) din cele 26 de țări analizate.

Acesta este semnificativ mai mare decât cota efectivă de impozitare din alte țări din Europa Centrală și de Est: 17,86% (Slovacia), 22,40% (Bulgaria), 29,29% (Polonia) și 33,5% (Ungaria).

„În mod surprinzător sau nu, țările cu un nivel al salariului minim scăzut au costuri fiscale mai mari pentru angajați. În timp ce Irlanda, țara cu cel mai înalt nivel al salariului minim net din UE/SEE/Elveția, are o cotă efectivă de impozitare de 24,07% pentru angajat, România, țara cu cel de-al doilea cel mai mic salariu minim net din UE/SEE/Elveția, are o cotă efectivă de impozitare de 40,85%”, explică Mădălina Racovițan, Partener Consultanță Fiscală și Head of People Services, KPMG în România.

Comparând nivelul salariului minim aplicabil în statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Elveția, a fost observată o situație nefavorabilă. „Din anul 2016, când KPMG a început această serie de studii, Olanda, Irlanda și Luxemburg au fost țările cu cel mai înalt nivel al salariului minim stabilit la nivel național, în timp ce România și Bulgaria au ocupat constant ultimele locuri, cu cel mai mic nivel al salariului minim”, a declarat Mădălina Racovițan.

Din cele 21 de țări incluse în studiu care au un salariu minim stabilit la nivel național, România se situează pe locul 19 cu un salariu minim de 439 euro, urmată doar de Letonia (430 euro) și Bulgaria (286 euro).

Începând cu acest an, România are un salariu minim diferit pentru industria construcțiilor (633 euro), semnificativ mai mare decât cel standard. În acest context, România se situează în sectorul construcțiilor pe locul 16 din cele 26 de țări care au furnizat informații referitoare la salariul minim brut aplicabil în acest domeniu.

 

 

 

Citiți și:

Noi turnuri propuse in Capitala

Teren de peste 2 ha, cu blocuri cu 15 niveluri 

Manopera mai scumpa pentru anumite lucrari

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2019

Sus