Oferte locuri de munca top

Licitatii publice, deturnate de avocati si un executor judecatoresc

Acuzați de deturnarea unor licitații publice, în vederea obţinerii dreptului de proprietate asupra unor imobile aflate în faza de executare silită la preţuri derizorii, au fost trimiși în judecată doi avocați și un executor judecătoresc alături de alte nouă persoane, cetățeni români și străini.

Aceștia urmăreau valorificarea ulterioară a imobilelor în vederea obţinerii unor foloase patrimoniale importante.

Procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Baicu Mihai Cosmin, avocat în cadrul Baroului București, Hrișcă Adrian Cătălin, avocat în cadrul Baroului Galați, Negreanu Marius Adrian, executor judecătoresc, a doi cetățeni olandezi și a unor persoane fizice române.

Începând cu luna decembrie 2018, grupul a deturnat licitațiile publice pentru mai multe bunuri imobiliare care au servit drept garanţii acordării unor contracte de credit bancar în perioada 2008 – 2009.

Respectivele contracte de credit au fost acordate preponderent de către o bancă importantă din România unor diferite persoane fizice sau juridice, termenul de restituire fiind unul foarte scurt, respectiv aproximativ 1 an, iar valoarea acestor credite fiind una foarte mare (majoritatea având o valoarea de cel puţin 1.000.000 euro).

Procurorii afirmă că, din analiza modalității de acordare a acestor credite, a perioadei de acordare, și a cuantumului acestor credite s-a constatat că încă de la momentul aducerii în garanţie a bunurilor imobile respective s-a urmărit executarea silită a acestora.
În perioada de acordare a acestor credite, respectiv 2008 – 2009, preţurile bunurilor imobile au fost deseori supraevaluate, fără un fundament economic real, iar prăbuşirea ulterioară a pieţei imobiliare şi amplasamentul acestora au făcut ca bunurile imobiliare ce au constituit garanţii să devină neatractive persoanelor fizice, sau juridice care activau în domeniul imobiliar, asfel încât membrii grupului le-au putut cumpăra la prețuri derizorii.

Prejudiciul cauzat estimat de DIICOT este în sumă de 2.730.076 euro, în respectiva cauză au fost instituite măsuri asiguratorii, iar dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Curţii de Apel Bucureşti.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus