Oferte locuri de munca top

Mita de la 10 la 15% si retrocedari ilegale

Un comision de 10% din valoarea facturilor ce urmau a fi emise în baza unui contract pe care o societate intenționa să-l încheie cu primăria comunei Grindu, județul Ialomița, a fost solicitat de primarul respectivei comune, Vieriu Costel.

După ce s-a asigurat că firma respectivă a câștigat contractul, Costel Vieriu a primit, în două tranșe, de la omul de afaceri suma de 41.000 lei, reprezentând contravaloarea comisionului menționat anterior.
Într-un context asemănător și pentru același motiv, Costel Vieriu a cerut de la aceeași persoană un comision de 15% și a primit, la data de 29 noiembrie 2018, suma de 30.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Potrivit procurorilor DNA, în prezența apărătorului ales, Vieriu Costel a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia.

Pedeapsa presupune 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

159 hectare retocedate din proprietatea altor persoane

Un al doilea caz a fost analizat de către procurorii DNA Pitești, care au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Costel Zamfir, fost primar al comunei Bradu, județul Argeș pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată (161 acte materiale).
În acest caz, procurorii susțin că, în perioada iunie 2000 – mai 2007, inculpatul Costel Zamfir, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce decurgeau din funcția de președinte al comisiei locale de fond funciar, a încălcat dispozițiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri agricole, stabilind, în mod nelegal și abuziv, dreptul de proprietate al unor persoane, pe suprafețe de teren care nu se găseau în patrimoniul C.A.P. Bradu, la 1 ianuarie 1990.
Toate suprafețele de teren retrocedate (ce însumează 159 ha) au fost suprapuse cu terenurile aflate în proprietatea unor persoane din comuna Oarja, care dețineau titluri de proprietate anterioare, valabile.
În acest sens, inculpatul a întocmit și falsificat mai multe documente care au stat ulterior la baza emiterii titlurilor de proprietate emise pe numele unor persoane care nu au avut niciodată drept la reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate conform legilor fondului funciar sau care primiseră anterior terenurile în baza Legii nr. 18/1991 și nu mai aveau dreptul la reconstituire ori care aveau dreptul să li se reconstituie dreptul de proprietate, însă nu pe acele amplasamente.
Prin aceste demersuri inculpatul Costel Zamfir a determinat producerea unui prejudiciu în cuantum total de aproximativ 27,7 milioane lei (echivalentul a circa 8,8 milioane euro), reprezentând paguba adusă persoanelor respective, prin suprapunerea terenurilor.
Inculpatul Costel Zamfir a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.

 

 

Citiți și:

Se pregateste construirea unui turn de birouri, in Capitala

Opt cladiri intr-un proiect public de peste 20 mil euro

Viitor parc tehnologic de peste 7 mil euro

Proiect public de peste 16 mil euro pentru infrastructura de transport

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus