Oferte locuri de munca top

Modificarea Legii cadastrului, intoarsa din drum

Propunerea legislativă prin care era modificată Legea 7/1996, astfel încât să fie eliminată condiția obligatorie ca înscrierea dreptului de proprietate și a celorlalte drepturi reale în cartea funciară să fie făcută doar în baza actelor încheiate de către notarii publici din România, a fost retrimisă de deputați către comisiile sesizate în fond, în urma ședinței de marți a plenului Camerei Deputaților.

Dacă propunerea ar trece  pana la urma de  Camera Deputaților, documentele notariale vor putea fi „încheiate în țări care au aderat la Convenția cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, și în țări cu care România are încheiate convenții, tratate sau acorduri privind asistența în materie civilă”, arată inițiatorii.

Totodată, în noul text de lege, se prevedea explicit scutirea de orice legalizare pentru certificatul de moștenitor și pentru înscrisul autentic notarial.

Inițiativa legislativă pentru modificarea Legii 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare a fost inițiată de șase parlamentari UDMR, un senator și cinci deputați, fiind înregistrată în Senat pe 24 iunie 2015.

La cinci luni distanță, pe 18 noiembrie, senatorii au respins propunerea legislativă cu vor majoritar.

„Trebuie avut în vedere faptul că în domeniul publicității imobiliare are aplicabilitate principiul lex rei sitae, astfel că este necesară cunoașterea în detaliu a legislației românești pentru a se evita consecințele lipsei opozabilității raportului juridic. Pe de altă parte, forma autentică a înscrisului reprezintă o condiție ad validitatem în legislația românească pentru transferul drepturilor imobiliare. Noțiunea de înscris autentic diferă de la un stat la altul, la fel cum și competențele notarilor diferă de la un stat la altul în cadrul Uniunii Europene”, arăta punctul de vedere al Guvernului Ponta IV, exprimat de Eugen Nicolicea, pe vremea când acesta deținea portofoliul pentru Relația cu Parlamentul.

Dacă pe 25 noiembrie 2015 propunerea legislativă era prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, pe 6 iulie 2016 primea un raport negativ comun din partea a două comisii din camera inferioară a Legislativului: Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului și Comisia juridică, de disciplină și imunități.

„În aceste condiții și având în vedere faptul că legislația în vigoare nu permite registratorilor de carte funciară verificarea condițiilor de fond ale actului juridic supus înscrierii, lipsa certitudinii asupra îndeplinirii condițiilor de fond și formă ale înscrisului prin care se transferă dreptul de proprietate creează riscuri majore în ceea ce privește siguranța circuitului civil”, arată raportul comun al celor două comisii, în urma căruia propunerea legislativă a fost înaintată către plenul Camerei Deputaților cu propunere de respingere.

Descarca si citeste modificarea neaprobata

 

 

 

 

 

 

TopJobs –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus