Erdbewegung-Osteuropa

Modificari in legislatia ISCIR

 Subdimensionarea numărului de inspectori ai ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat) este principala cauză a scăderii semnificative (numai circa 7%) a activității de control la deținătorii/utilizatorii de echipamente și la persoanele fizice și juridice autorizate.

Ca urmare, Guvernul pregătește modificarea legislației în domeniu. Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern va fi schimbat regimul finanțării ISCIR, din finanțarea de la bugetul de stat la finanțarea din venituri proprii, vor fi completate funcțiile ISCIR și vor fi aduse clarificări și completări cadrului de reglementare.

În consecință, salarizarea personalului ISCIR se va realiza potrivit reglementărilor aplicabile personalului instituțiilor publice finanțate integral din venituri proprii.

În prezent ISCIR funcționează cu 5 inspecţii teritoriale care nu sunt dimensionate adecvat necesităţilor. Organizarea conduce la imposibilitatea asigurării prezenței reprezentanților ISCIR în cel mai scurt timp la locul producerii unui accident, nemaifăcând posibilă stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor care au condus la producerea unor astfel de evenimente.

ISCIR funcţionează cu dificultate având doar 105 posturi din care 64 de inspectori de specialitate care au în responsabilitate întregul său domeniu de activitate (instalaţii sub presiune, instalaţii de ridicat, parcuri de distracţii, domeniul nuclear şi supravegherea pieţei) pe teritoriul României (circa 480.000 de echipamente înregistrate şi un număr de peste 9.200 de persoane juridice autorizate).

Structura actuală a instituţiei nu permite inspectorilor ISCIR o verificare în termenele prevăzute a tuturor deținătorilor de instalații şi nici a persoanelor fizice și juridice care activează în domeniul reglementat, situație care conduce la sporirea gradului de periculozitate a utilizării echipamentelor. În plus, solicitările/petițiile transmise către ISCIR sunt soluționate cu întârziere, cauza fiind lipsa cronică de personal.

 

Descarcati aici proiectul de modificare a legislatiei ISCIR

 

 

 

 

Citiți și:

Cu cat vor creste preturile de vanzare a locuintelor intr-un ansamblu in executie

Mari dezvoltatori din Capitala pregatesc proiecte pe 5 ha

In ce stadiu sunt proiectele rutiere din sud-vest

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/ iunie 2019

 

 

 

 

 

Sus
Translate »