Oferte locuri de munca top

Noi reguli europene pentru eficientizarea energetica a cladirilor

Parlamentul European a aprobat definitiv directiva revizuită privind performanța energetică a clădirilor. Noile reguli vor face clădirile mai inteligente și mai eficiente din punct de vedere energetic, economisind bani și creând locuri de muncă în sectorul de renovare și construcții.

Votul de ieri indică adoptarea primeia dintre cele opt propuneri legislative, parte a pachetului „Energia curată pentru toți cetățenii”, prezentat de Comisia Europeană la 30 noiembrie 2016.

Schimbările convenite pun în aplicare potențialul imens de creștere a eficienței în sectorul construcțiilor, cel mai mare consumator energetic unic în Europa. Acestea includ măsuri care vor accelera ritmul renovării clădirilor către sisteme mai eficiente din punct de vedere energetic și vor consolida performanța energetică a clădirilor noi, făcându-le mai inteligente.

Vicepreședintele responsabil cu Uniunea energetică, Maroš Šefčovič, a declarat: „Prin renovarea și punerea în valoare a clădirilor noastre în Europa, atingem mai multe obiective simultane: facturi de energie mai mici, o mai bună sănătate, protecția mediului și reducerea emisiilor în UE, dat fiind că peste o treime din acestea sunt produse de clădiri. Întrucât tehnologia a distrus distincția dintre sectoare, stabilim și o legătură între clădiri și infrastructura de e-mobilitate și ajutăm la stabilizarea rețelei de electricitate”.

Comisarul pentru politici climatice și energie, Miguel Arias Cañete, a adăugat: „Acesta este primul acord final privind o propunere a Pachetului Energie pentru toți europenii, semnal că suntem pe drumul cel bun și că vom respecta promisiunea făcută la început Angajamentul nostru ambițios privind energia curată în Europa și Acordul de la Paris vor deveni realitate prin legi precum cea votată astăzi: directiva revizuită privind clădirile va ajuta la crearea locurilor de muncă locale, la salvarea consumatorilor și la îmbunătățirea calității vieții europenilor. De asemenea, va contribui la combaterea sărăciei energetice prin reducerea facturilor la energie ale clădirilor mai vechi, care vor fi renovate”.

În urma aprobării de către Parlamentul European a directivei revizuite privind performanța energetică a clădirilor, Consiliul de Miniștri va trebui acum să finalizeze acordul său oficial într-o viitoare reuniune a Consiliului în săptămânile următoare. Această aprobare va fi urmată în scurt timp de publicarea textului în Jurnalul Oficial al Uniunii, care va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare.

Statele membre vor trebui apoi să transpună în legislația națională noile elemente ale directivei în termen de 20 de luni.

Realizari principale:

  • Creează o cale clară către un stoc de clădiri cu emisii scăzute și cu emisii zero în UE până în 2050, susținut de foile de parcurs naționale pentru decarbonizarea clădirilor.
  • Încurajează utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) și a tehnologiilor inteligente pentru a asigura funcționarea eficientă a clădirilor, de exemplu prin introducerea sistemelor de automatizare și control.
  • Sprijină lansarea infrastructurii pentru e-mobilitate în toate clădirile (deși într-o măsură mai mică decât în propunerea Comisiei).
  • Introduce un „indicator de pregătire inteligentă”, care va măsura capacitatea clădirilor de a utiliza noile tehnologii și sisteme electronice pentru a se adapta nevoilor consumatorului, pentru a optimiza funcționarea acestuia și pentru a interacționa cu rețeaua.
  • Integrarea și consolidarea substanțială a strategiilor de renovare pe termen lung a clădirilor.
  • Mobilizează finanțarea publică și privată și investițiile.
  • Ajută la combaterea sărăciei energetice și la reducerea facturii de energie pentru uz casnic prin renovarea clădirilor mai vechi.

 

Citiți și:

Proiecte pentru construirea a peste 230 de apartamente in 17 cladiri

Blocuri cu 10 niveluri si case individuale in mediul rural

Noi cladiri de locuinte cu spatii comerciale la parter, in provincie

 

 

 Cititi revista ARENA Constructiilor nr 2/ aprilie 2018cop-1-mare

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

ac1-mare

 

Sus